Katselend, mis peaks endas sisaldama kosmosejaama juurde lendamist sellega põkkumist, peab näitama, et USA võib ka iseseisvalt kosmosejaamale ligi pääseda, pärast seda kui süstikuprogramm eelmisel aastal lõpetati, teatab AFP.

Inimesi Dragoni pardal ei ole, kuid 100 miljardit dollarit maksvas kosmoselaboris on ees ootamas kuus astronauti, et aidata kapslil põkkuda, kaup maha laadida ja see uue kaubaga tagasi Maale saata.

Dragon pidi startima juba laupäeval, kuid viimasel hetkel sellest loobuti, sest arvutid avastasid Falcon 9 keskmises mootoris kõrge rõhu, mille põhjus oli inseneride sõnul vigane ventiil.

California ettevõte SpaceX on mitmete USA konkurentide hulgas esimene, kes püüab oma kosmoselaeva ISS-i saata. Eesmärk on, et USA suudaks juba 2015. aastal ise ka inimesi ISS-i viia.

SpaceX katsetas raketti Falcon 9 edukalt 2010. aasta juunis. 2010. aasta septembris tehti ajalugu, kui Falcon 9 koos Dragoniga lendas esimese erakosmoselaevana orbiidile ja tagasi.

Taaskasutatav Dragon on mõeldud nii kauba kui ka tulevikus inimeste transportimiseks.

Praeguseni on ISS-i varustamiseks saanud kasutada vaid Vene, Jaapani ja Euroopa kosmoselaevu.

USA kosmoseagentuur NASA on seni andnud SpaceX-ile umbes 390 miljonit dollarit kokku 680 miljonist dollarist, mille firma on kulutanud kaubaveo arendamisele kosmosesse. SpaceX-il on 1,6 miljardi dollarine leping NASA-ga tulevasteks varustusreisideks.

Oma laeva kallal töötab ka Orbital Sciences Corporation. Nende kosmosesõiduk peaks startima hiljem sel aastal ning neil on NASA-ga 1,9 miljardi dollari suurune leping.

SpaceX saab NASA-lt raha ka inimeste vedamiseks kõlbuliku kosmoseaparaadi väljatöötamiseks koos konkurentide Blue Origini, Boeingu ja Sierra Nevadaga.

Kui lend kulgeb plaanipäraselt, tiirleb Dragon 23. mail Maa orbiidil ja läheneb ISS-ile.

24. mail tehakse mitmeid katseid sensorite ja juhtimissüsteemidega, et näha, kas kosmoselaev on valmis ISS-iga põkkuma.

Kui NASA annab rohelise tule, läheneb Dragon 25. mail ISS-ile ja üritab sellega põkkuda.

ISS-i astronaudid kasutavad jaama robotkätt, et kapsel kinni püüda ja õigesse kohta juhtida.

Dragoni luuk peaks avanema 26. mail kauba maha- ja uuesti pealelaadimiseks. 31. mail peaks kapsel ISS-ist eemaldatama ning Lõuna-California ranniku lähedal Vaiksesse ookeani kukutatama.