„Ma julgen Venemaale reisida, aga mitte enne, kui saan selgituse selle kohta, miks mind nii karmilt koheldi. Mitte füüsiliselt, aga muidu oli see ränk kogemus,“ ütles Knuuttila neljapäeval Iltalehti vahendusel.

Knuuttila vahistati eelmisel nädala kolmapäeval, kui ta oli töölähetuses võtmas veeproove kurikuulsa väetisetehase Fosforit lähedal Kingissepas. Oma sõnade järgi oli ta varem kokku lepitud proovivõtmiskohas, kui vormiriietuses mehed käskisid tal autosse istuda.

Sõideti tehasesse Fosforit, kus FSB teda mitu tundi üle kuulas.

„Enda julgeoleku pärast ei taha ma ülekuulamise sisust rääkida. Aga see olukord oli väga ähvardav,“ ütles Knuuttila.

Ülekuulajad viitasid tihti kõrgematele tegelastele.

„Venemaa valitsust mainiti ülekuulamisel otsesõnu,“ rääkis Knuuttila.

Venelaste arvates oli Knuuttila ilma loata tööstusettevõtte territooriumil. Syke teatel oli venelastele saadetud nädalaid varem kaart, kuhu Knuuttila oli märkinud kaks piirkonda, kust ta kavatses proove võtta. Venelased polnud selle kohta enne midagi öelnud.

Knuuttila viidi tehasesse, mille direktor ta ära tundis. Direktori sõnul oli Läänemere kaitsekomisjoni (Helcom) Vene partner öelnud, et veeproove võib võtta ainult Luuga jõest.

„See on täielikus vastuolus sellega, mida me olime teada andnud nädalaid varem,“ ütles Knuuttila.

Direktor ütles, et Knuuttila on ilma loata tehase territooriumil ja lahkus. Asemele tulid FSB ülekuulajad.

FSB töötajad kuulasid Knuuttilat tehases üle kuus tundi, misjärel sõidutati ta tundmatusse kohta ja visati ilma söögita pooleks ööpäevaks kongi.

„Vahi all olemise ajal ma süüa ei saanud. Kui mind kongi pandi, oli mul üks banaan ja oma veepudel. Midagi muud ma ööpäeva jooksul ei saanud,“ rääkis soomlane.

Ühenduse võtmine välismaailmaga oli võimatu, sest mobiiltelefon võeti Knuuttilalt ära. Uurija arvuti võttis FSB oma valdusse öösel Knuuttila lukustatud autost.

Ülekuulamisega tegelesid ainult FSB töötajad, mitte politsei.

Knuuttila arvuti konfiskeeriti tagasiteel Vene tollis ja see on endiselt Vene võimude käes.

Tollis öeldi Knuuttilale, et tal on fotosid strateegilistest objektidest, näiteks Kingissepa tööstuspiirkonnast.

„Need on ometi samad pildid, mida ma olen näidanud varem projekti pressikonverentsidel ja koosolekutel nii Soomes kui ka Venemaal. Varem ei ole keegi öelnud, et neid pilte ei tohiks omada ega näidata,“ ütles Knuuttila.

Vene tollis peeti Knuuttilat kinni kaheksa tundi ning selle aja jooksul kontrollisid teda kaheksa isikut ja koer.

„Mind kuulati veel tollis tundide viisi üle. Veeproovid olid kuus tundi luku taga tolli valduses. Lõpuks lubati need üllatuslikult Soome tuua,“ ütles Knuuttila.

Koju Soome õnnestus Seppo Knuuttilal pääseda reede hommikul.