Delfi lugeja kirjutab oma kirjas, et enamus lahkub erakonnast vaikides ja IRL üritab asja maha vaikida, jättes numbritest rääkimata või manipuleerides nendega.

Väidetavalt on erakond täielikult lagunenud ja allesjäänud parlamendi liikmed osaliselt enam ei suhtlegi omavahel.

Näide viimasest vaiksest lahkumisest

Täna saatis erakonna kirjalistidesse lahkumisteate IRL naiskogu peasekretär Külliki Kübarsepp, kes on ka Tallinn piirkonna juhatuse liige ning volikogu liige ja olnud paljude erakonna liikmete kampaaniameister.

Kübarsepp on ta MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik juhatuse liige.

Külliki Kübarsepa pöördumine

Head kaaslased, Mäletan eredalt 31.juulit 1999. aastal. Lannussaare talus "Laari puu all" asutati Kuldar Väärsi, Ülle Kübarseppa, Riina Raja ja minu poolt Isamaaliidu Otepää osakond. Kolm viimast said värskelt selle erakonna liikmeks.

Isamaa vaim hakkas eriti tugevalt hingama just sama puu all 1993. aastal, mil peaminister Mart Laar rüüpas selle talu külma piima ja mekkis mett. Mäletan sedagi, olin toona 12-aastane. Olen olnud alati uhke Isamaaliidu liikmeks olemise üle. Isegi siis, kui enamus mu kaaslasi sellest aru ei saanud.

6. juunil 2006 Endla teatrilaval hoidsin pisaraid tagasi, sest mu süda ei aimanud midagi head. Ja tänaseks tunnen, et pean eelkõige suutma endale näkku vaadata. Ma ei taha ega saa kauem häbi tunda IRL olemuse pärast, mis on unustanud nii oma liikmed kui ühiskonna.

Ma ei saa taluda kontrollitud demokraatia süvendamist ja selle õigustamist läbi demagoogianootide. Tahan end taas leida, et seista õigluse, väärtuste, eeskujude ja kogukonna eest. IRL kuulumine ei lase seda teha. Mu otsus on sündinud pika aja jooksul.

Olen väga tänulik neile, kellega koos on saavutatud nii mõndagi. Tänan neid, kellele loodan abiks olla mitte erakonna liikme - perekond Kelameid, Tõnis Lukast, Andres Herkelit, Wismari tänav 11 naisi, Aimar Altosaart, kes andis võimaluse astuda samme tänasesse päeva. Loodan, et meie ühised ettevõtmised jätkuvad ühiste eesmärkide nimel.

Järgmisesse erakonda ma jooksma ei hakka. Arvan, et Eesti vajab kõige rohkem tõsiseltvõetavat ja ise mõtlevat, hoolivat kodanikku. Uued erakonnad pole lahendus, kui selliseid kodanikke ei ole.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on selles mõttes minu jaoks suur proovikivi. Seega, aasta 2012 märts jääb minu ajalukku väljaastumisega erakonnast Isamaa ja Res Publica Liit.