Kokkutulnud võivad asutada uue paremäärmuslaste katusorganisatsiooni - Euroopa kaitseliidu, kirjutab The Independent.

Kohtumisest oodatakse osa võtma Suurbritannia, Taani, Rootsi, Norra, USA, Itaalia, Poola ja Soome esindajaid, moslemivastaseid organisatsioone Peatage Euroopa Islamiseerimine ja Peatage Maailma Islamiseerimine ning paremäärmuslikku Euroopa Vabadusalgatust. Kardetakse, et asutatav katusorganisatsioon hakkab koordineerima paremäärmuslaste tegevust üle Euroopa, politiseerides ja ühendades väga erinevaid organisatsioone.

Survegrupi Ühinege Fašismi Vastu pressiesindaja Weyman Bennett ütles, et Taani suuruselt teises linnas Aarhusis toimuv kohtumine on selliste organisatsioonide esimene tõsiseltvõetav kohtumine. „Euroopa kaitseliidud on uus oht. Me ei tohiks unustada, et see oli Norra kaitseliit, mis andis meile [Anders Behring] Breiviki. Euroopa kaitseliidu esilekerkimine majanduskriisi ajal ähvardab taaselustada fašistlikud tänavaarmeed nagu need, mis hävitasid Euroopa demokraatiad 1930. aastatel. Selle võrgustiku areng lubab fašistidel ja parempopulistidel jagada ideesid, raha ja kogemusi viisil, mis peaks meid kõiki muretsema panema,“ ütles Bennett.

„See on esimene tõeline Euroopa kaitseliidu kohtumine. Me oleme viimased kaks aastat sildu ehitanud ja see saab olema hüppelaud,“ ütles Inglismaa paremäärmusliku liikumise English Defence League juht Stephen Yaxley-Lennon, keda tuntakse ka nime all Tommy Robinson.

Yaxley-Lennon lisas, et iga rahvusliku kaitseliidu juht hakkab olema ühises juhtorganis, mis hakkab kohtuma iga 3-4 kuu tagant. „Me hakkame arutama taktikat. Iga riigi delegaadid saavad aega oma probleemide kirjeldamiseks. Me üritame ühendada ressursse. Näiteks, kui mõni teine kaitseliit tahab oma riigis meeleavaldust korraldada, ei saa nad tõenäoliselt nii palju meedia tähelepanu, kui siis, kui meie osaleme, nii et me läheme sinna ja toetame,“ ütles Yaxley-Lennon.

Suurbritannia mosleminõukogu (MCB) peasekretär Farooq Murad ütles, et uudis on murettekitav. Ta lisas, et MCB püüab moslemite organisatsioone ühendada, et üha kasvavale islamofoobiale vastu astuda.