Kahtlusalused vahistati Odessas 2012. aasta alguses. Nad olid rahvusvaheliselt tagaotsitavad. Tunnistuste järgi kavandasid nad pärast Venemaa presidendivalimisi Moskvas mitmeid terroriakte, vahendab Lenta.ru.

Üks vahistatutest, Ilja Pjanzin ütles uurijatele, et lendas koos kaasosalisega Ukrainasse Araabia Ühendemiraatidest läbi Türgi ja sai instruktsioonid kuriteo ettevalmistamiseks tšetšeenilt Doku Umarovilt. Pjanzini sõnul pidi ta toime panema mitmeid diversiooniakte Moskva majandusobjektide vastu, pikema aja plaanides oli aga rünnak Putini vastu.

Pjanzin rääkis veel teisest jõugu liikmest Adam Osmajevist, kes hiljem vahistati Ukraina eriteenistuse poolt. Kahtlusalune teeb uurijatega koostööd, lootes pääseda Venemaale väljaandmisest.

Vene võimude poolt rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud terroristide vahistamisest teatati juba 2012. aasta alguses, kuid selle asjaoludest ning väidetavate terroristide eesmärkidest ei olnud seni midagi teada.

Terroristid vahistati pärast seda, kui ühes Odessa korteris oli toimunud plahvatus ja tulekahju. Alguses teatati, et plahvatas gaas, kuid hiljem selgus, et plahvatuse põhjustasid majas elanud mehed. Korteri läbiotsimisel leiti lõhkeseadeldise osi. Üks mees sai tulekahju tagajärjel surma. Selleks osutus Tšetšeeniast pärit Ruslan Madajev, kes teiste kahtlusaluste väitel kavatses saada suitsiiditerroristiks.

Putini presidendiks ja peaministriks oleku ajal on teatatud enam kui kümnest katsest ta tappa. Venemaa föderaalse valveteenistuse FSO pressiteenistuse tollase juhi sõnul toimus esimene atentaat Putinile 2000. aastal, kui ta oli veel presidendi kohusetäitja. Putin kavatseti tappa Peterburi endise linnapea Anatoli Sobtšaki matustel.