Rahvaloendus on tavaline asi nagu ka iga teine ühiskonnas esinev nähtus. On loetud inimesi ammu ja loetakse ka tulevikus. Tehakse seda mujal riikides, tehakse Eestis ja selles ei ole mitte midagi üleloomulikku.

Meil on tehtud rahvaloendusel osalemine eriti lihtsaks. Kes soovib, vastab ise internetis. Saab vastata endale sobival ajal, kas või mitmes jaos, kui tunnike korraga tundub liiga suure ajaröövlina. Kes ei tunne end arvuti seltsis mugavalt, ootab loendajat koju ja vastab küsimustele sel moel.

Aga ikka nähakse küsimustes vandenõud, küll on küsimused solvavad ja mingeid põhjuseid leiab veel.

Milleks kõik see äng, virin ja õiendamine? Inimesed kipuvad võtma kõike väga isiklikult ja igast asjast otsitakse solvanguid ja ahistamist. Milleks? Täiesti loogiline, et uuritakse, palju on Eestis eestlasi, palju venelasi, palju muudest rahvustest. Täiesti loogiline, et küsitakse tubade ja elukoha seisukorra kohta. See on ju ometi inimeste ja eluruumide loendus!

Mida on solvumist väärt küsimuses, kas teil on vesi sees ja tualett toas? Mina tean mitmeid inimesi, kel ei ole vett majas ja tualetki on õues ja kuivkäimla asub majast kaugel. Kas linnainimesed on tõesti ära unustanud, et kortermajades ei elagi kogu elanikkond Eestis? Meil on maapiirkonnad, kus ei ole elutingimused nii mugavad. Ja siis tunneb selline mugavustega harjunud linnavurle veel solvangut, kui talt küsitakse selle kohta? Minu jaoks on see arusaamatu.

Mida on solvavat usku puudutavate küsimuste kohta? Ei ole vaja kellelegi aru anda, miks sa midagi usud. Statistika jaoks kogutakse andmeid protsentuaalselt ja liigiliselt. Mis selles halba on? Mind näiteks väga huvitab, kui palju maailma kõige vähemusklikum rahvas tegelikult midagi usub ja kas usub.

Ning mida on solvavat küsimuses, mil viisil sa oma eluruumiga toimetad? Keegi meesterahvas tõi näite, et ostis korteri ja ema elab sees, samal ajal kui tema elab elukaaslase juures. Küsiti, kas ema maksab üüri? Mis on selles solvavat? Isegi kui maksaks, ei näeks ma probleemi, teatavasti tekivad korteri ostuga laen ja kulud, mis selles oleks halba, kui ema aitab neid võimalusel maksta?

Inimesed mõtlevad endale välja probleeme, justkui oleks virisemine ja äng Eesti rahvussport. Või on tõesti siis kõikidel nii palju luukeresid kapis ja musti mõtteid ja tegusid, mis kardavad päevavalgele tulekut. Muud põhjust iga asja taga vandenõud näha ma ei oska.

Soovitaksin pigem Eesti inimestele minna õue, teha sporti ja nautida seda (õudsat külma vastikut - nagu tihti kuuleb) talveilma. Tehke oma ajaga midagi targemat, mitte ärge otsige kõiges vaid negatiivset. Ahjaa, enne kui ilma kallal virisema hakata, soovitaksin ka ilmale vastavalt riietuda!