Putin põhjendas oma otsust tiheda päevakavaga valimiste eel, ent tema keeldumine halvendab kahepoolseid suhteid, vahendab kolmapäeval ajaleht Kommersant BNS-i vahendusel.

Leht kinnitab Vene-Hiina valitsustevahelise komisjoni, Venemaa välisministeeriumi ja valitsuse allikatele viidates, et asepeaminister Li Keqiang, kellest arvatakse saavat Hiina järgmine valitsusjuht, soovis sel kuul väisata Venemaad, et kohtuda peaminister Putini ning ametist lahkuva presidendi Dmitri Medvedeviga.

Lehe kinnitusel tühistas Li visiidi, kuna Vene valitsus osutas, et Putin ei saa teda märtsikuistele valimistele eelneva tiheda päevakava tõttu võõrustada.

“Nende valimistega on nii palju sekeldamist, Li jaoks pole seal aega,” tsiteeris ajaleht valitsuse allikat. Putin seisab silmitsi oma 12-aastase valitsemise rängima legitiimsuskriisiga pärast seda, kui kümned tuhanded inimesed detsembrikuus tänavatele tema vastu protestima tulid.

Ka Kreml ei andnud selget vastust, kas Medvedev saab kohtuda Liga, kes pole kunagi varem Venemaad külastanud, märkis väljaanne.

Hiinas pääseb aasta vältel võimule uus põlvkond liidreid. Sel aastal lõpeb president Hu Jintao teine viieaastane ametiaeg parteijuhina, Li peaks töö üle võtma peaminister Wen Jiabaolt, kes astub tagasi 2013. aastal.

Teade tühistatud visiidist saabub pärast seda, kui Venemaa lükkas tagasi Hu ettepaneku viia Putini mullu oktoobris toimunud Hiina-visiidi ajal läbi kahe riigi võimuerakondade ühisfoorum.

Vene välisministeeriumi ametnikud loodavad, et Li võib Venemaad väisata hiljem sel aastal, lisas Kommersant.

Maailma suurim energiatootja Venemaa ja maailma suurim energiatarbija Hiina võidaksid mõlemad kahepoolsete suhete arendamisest.

Putin on Hiinat sageli väisanud, nii presidendi kui ka peaministri ametis alates võimuletulekust 1999. aastal.

2010. aastal võõrustas ta Hiina asepresidenti Xi Jinpingi, kellest saab arvatavasti Hu asemik partei- ja riigijuhi ametis.