Potentsiaalse orkaani tõttu toimus hädakohtumine naftafirma BP Norway Stavangeris asuvas peakorteris. Samal ajal, kui naftafirma arutas võimalikku tootmise peatamist, kogunesid meteoroloogid tormile nime panema, vahendab The Local.

„Tuuled, mis ulatuvad orkaani tugevuseni koos äärmiselt madala sagedusega lainetusega võivad tekitada suuri probleeme naftatootmisele Norra merel,“ ütles Norra ilmateenistuse meteoroloog Roar Inge Hansen.

Norra mere naftaplatvormid Skarv ja Heidrun – mis maksavad 120 miljardit Norra krooni (15 miljardit eurot), kuid toovad igal aastal riigile tulu kuus miljardit krooni (766 miljonit eurot) – võtavad vastu saabuva tormi kõige suurema löögi. Tanker Skarv, mille pardal ja kere all on naftapuurimisseadmed, on ühendatud veealuste torujuhtmetega. Heidrun on betoonpüloonil seisev statsionaarne naftaplatvorm.

Vähemalt kuus helikopterit lendab iga nädal naftapuurimislaevale Skarv 200 kilomeetri kaugusel rannikul asuvast Brønnøysundist. Skarviga on seotud kaks naftafirmat, mille puurimisplatvorm Deepwater Horizon põhustas keskkonnakatastroofi Mehhiko lahel – BP ja Transocean.

Norra naftainfrastruktuur on ehitatud vastu pidama tuhande aasta suurimatele lainetele, kuid varem on ilm sundinud inimesi platvormidelt ja maismaal olevatest rajatistest evakueerima.

Sajandi torm paneb proovile Skarvi 15 innovatiivselt imevankrut ning 300-meetrise laeva enda. Skarvi tankides võib korraga olla 850 000 barrelit naftat.

Kaks suurimat Norra merel tegutsevat naftafirmat BP ja Statoil võivad tormi saabudes tootmise peatada, kui see vajalikuks osutub.

Kogu Kesk- ja Põhja-Norrale, eriti Lofootide saarestiku vaalapüügikogukondadele on reedeks antud hoiatus püsida rannikust eemal.