PET usub, et on olemas isikud, kes on valmis ründama poliitilisi vastaseid ning harjutavad võitluskunste ja relvade kasutamist, teatab Taani TV2.

„Meid paneb muretsema see, mida me paremäärmuslikes ringkondades näeme, et on loodud sidemeid paremäärmuslike rühmitustega välismaal, rühmitustega, millel on ligipääs relvadele, rühmitustega, mis on väga vägivaldsed,“ ütles PET-i juht Jakob Scharf TV2-le. „Me kardame, et sellel on radikaliseeriv mõju.“

Scharfi sõnul jälgib PET väga tähelepanelikult isikuid, kes võivad kujuneda uuteks Breivikideks.

„Me tegeleme iga päev sellega, et püüame välja selgitada isikuid, kes valmistavad ette või üritavad toime panna tõsiseid kuritegusid, millel on äärmuslik taust,“ ütles Scharf.

PET ei arva siiski, et tegemist oleks väga suure inimgrupiga.

„Praeguse hinnangu järgi võib seda piiritleda mõnede isikutega, kellel on vägivaldsed kavatsused ja võimalused olla ohuks julgeolekule,“ öeldakse raportis.

PET-i hinnangul on olemas oht, et juulikuised terrorirünnakud Norras võivad inspireerida nii üksikisikuid kui ka väiksemaid rühmitusi. Samuti võivad sidemed vägivaldsete rühmitustega välismaal koos võitluseks väljaõppega muuta Taani paremäärmuslased veelgi äärmuslikumaks.