Loodan siiralt, et viimase 20 aasta majanduslikud ja poliitilised arengud Eestis ja maailmas ei ole muutnud Teie toonaseid ideaale ja arusaamisi demokraatiast ning õiglusest.

Olen veendunud, et seisate nende ideaalide ja Teid Euroopa ühte esinduslikumasse foorumisse valinud inimeste eest ka täna ja edaspidi.

Euroopa on kriisis. Mõningate EL liikmesriikide rahandus on pahasti kreenis ning eurotsooni liikmete hulgas valitseb teatav peataolek ning paanika. Euroopa ja ühisraha päästmise ambrasuurile on viskunud Saksamaa ja Prantsusmaa riigijuhid, kuid kuumavereline PIGS ei taha neid kuulda võtta. Eestigi on andnud oma tagasihoidliku panuse (kahe miljardi euro suurune laenugarantii) ning on ka edaspidi valmis tagama Saksamaa ja Prantsuse pankade häireteta funktsioneerimist ning sealsete kodanike heaolu.

Siiski oleks ehk vahelduseks tarvis põhjamaist külmust ning rahulikku ja ratsionaalset mõtlemist. On ju Eesti viimaste aastate edulugu olnud eeskujuks kogu maailmale. Eesti liberaalset majandust ja eriti stabiilset rahandust on kiitnud maailma juhtivamad päeva- ja majandusajalehed (The Financial Times, The New York Times jt) ning poliitikud üle maailma.
Eesti soodsat majandusõhkkonda ja maksusüsteemi oskavad (ja on osanud) hinnata paljud rahvusvahelised suurettevõtted ja pangad. Mõningaid näiteid.

- Tschudi Shipping Company (Eesti Merelaevandus, eduka privatiseerimisprotsessi tulemusena muudetud 54 laevaga opereerivast suurfirmast täna kolme laevaga opereerivaks rahvusvaheliseks (!) aktsiaseltsiks)
- Baltic Rail Service (Eesti Raudtee, erastamise ja taasriigistamise tulemusel sai Eesti riik hindamatut oskusteavet)
- Borås Wäfver AB (Kreenholmi Manufaktuur, 150 aastat tegutsenud ettevõte on briljantselt restruktueeritud)
- Skandinaviska Enskilda Banken AB
- Swedbank AB

Ülaltoodule tuginedes julgen väita, et Eestil on teiste riikidega jagamiseks rikkalikult kogemusi rasketes olukordades toimimisest. Usun, austatud europarlamendisaadik, et Teie Lõuna-Euroopa kolleegidele oleks hindamatuks abiks, kui Teie või keegi teine Eesti eurosaadikutest tutvustaks europarlamendi kõrgelt poodiumilt Euroopale mõningaid Eestis läbiproovitud ratsionaalse ning läbimõeldud majanduse ning sotsiaalse heaolu (Euroopa Sotsaalharta valguses) võtmemomente:

- Eesti elaniku tõeline keskmine sissetulek,
- ostukorvi maksumus, kulud eluasemele, küttele, transpordile jne, arvestades regiooni klimaatilisi eripärasid,
- ostujõu pariteet võrreldes teiste EL maadega,
- sotsiaalsete tagatiste suurus (töötukindlustus, lastetoetus, arstiabi),
- pensionite suurus ning pensioni süsteemi ülesehitus (kui varakult saavad Eesti inimesed penionile ning mis peamine — kui tootlikud ja hajutatud riskidega on kohustuslike pensionisammaste süsteem),
- töötukassa ülesehitus ning funktsioon (Eestis küll mittevajalik, kuid siiski täielikult riigist lahutatud ning täiesti iseseisev organisatsioon).

Samuti on Teie Lääne-Euroopa kolleegidele kindlasti abiks Eesti kogemus selle kohta, kuidas ära hoida migrantide tulva Eesti heaoluühiskonda ning milliseid samme on Eesti valitsus astunud, ette tuua tagasi kodumaale need mõningad ebalojaalsed kodanikud, kes on emigreerunud arusaamatutel põhjustel.”

Autor on Eesti Vabariigi kodanik, emigratsioonis
Espoo, Soome Vabariik.