Peaminister tahab tühistada troonile tõusmise keelu katoliiklasega abielus olevatele isikutele ning anda naistele meestega võrdsed troonipärimisõigused, teatab BBC News.

Uued reeglid hakkaksid kehtima Cambridge'i hertsogi ja hertsoginna lastele, isegi kui nad peaksid sündima enne seadusemuudatust.

Oma kirjas ütles Cameron: „Me järgime sugude võrdsust kõigis teistes eluvaldkondades ja on anomaalia, et kõrgeimat avalikku ametit puudutavates reeglites jätkame me meeste ülimuslikkuse pühaks pidamist.“

Lisaks sellele ütles Cameron, et monarhile kehtestatud keeld abielluda katoliiklasega on ajalooline anomaalia ja seda ei saa enam õigustada.

Samas ei teinud peaminister ettepanekut tühistada keeld, mille järgi ei tohi monarh ise katoliiklane olla, sest Briti monarh on ühtlasi ka anglikaani kiriku pea.

Kolmas muudatus oleks parandus 1772. aasta kuninglike abielude seadusse, mille järgi peavad kõik kuningas George II järglased saama enne abiellumist monarhi loa.

Muudatustega peavad nõus olema kõik 16 Briti rahvaste ühenduse riiki – Suurbritannia, Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa, Jamaica, Antigua ja Barbuda, Bahama, Barbados, Grenada, Belize, Saint Christopher ja Nevis, Saint Lucia, Saalomoni saared, Tuvalu, Saint Vincent ja Grenadiinid ning Paapua Uus-Guinea.