Abbas esitas taotluse Palestiina vapiga kaustas Bani koosolekuruumis, vahendab BNS.

Pärast taotluse esitamist pidasid nii Abbas kui ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ÜRO Peaassamblees kõne, et selgitada oma positsiooni Lähis-Ida konfliktis.

Palestiina president Mahmoud Abbas ütles oma kõnes, et Iisraeli asunduspoliitika nurjab võimaluse lahendada Lähis-Ida konflikt nn kahe riigi lahendusega.

"See poliitika hävitab võimaluse saavutada kahe riigi lahendus, milles rahvusvaheline kogukond on kokku leppinud," ütles Abbas ÜRO Peaassambleele.

Jordani Läänekaldal tervitasid dokumentide üleandmist tuhanded inimesed.

Taotlus läheb kinnitamiseks ÜRO Julgeolekunõukogule, kus Iisraeli liitlane USA on lubanud vetoõigust kasutada, kui palestiinlased peaksid saama vajaliku üheksa riigi toetuse.

Hääletuseni ÜRO Julgeolekunõukogus võib aga kuluda nädalaid, nii et aega diplomaatilisteks jagelusteks on veel küllaga.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy tegi kolmapäeval peaassamblees ettepaneku anda Palestiinale vaatlejastaatus ja määrata kindlaks uute läbirääkimiste ajakava eesmärgiga aasta jooksul rahuleppeni jõuda.

USA president Barack Obama rõhutas kolmapäeval peaassamblee kõnes, et kestva rahu saavad tuua üksnes uued Iisraeli-Palestiina kõnelused. Eelmised katkesid aasta eest, kui juudiriik otsustas jätkata asunduste laiendamist.

Obama kõne vallandas Läänekaldal ja Gazas vihased meeleavaldused. Palestiinlased süüdistavad USA presidenti topeltstandardites, sest araabia kevadet ta toetab, kuid palestiinlaste oma riigi saamist püüab takistada.