1. jaanuari seisuga oli USA-s 3251 vangi, kellele oli mõistetud surmanuhtlus. Tegelike hukatavate arv on viimase kümne aasta jooksul siiski langenud. 30 aasta tipp saavutati 1999. aastal 98 hukkamisega, see number on aga pidevalt kahanenud ja 2010. aastal hukati USA-s 46 inimest, teatab International Business Times.

Saudi Araabias on selle aasta jooksul hukanud 44 inimest, mis on üsna sarnane USA statistikaga 2000. aastate keskelt.

Kolm riiki, kus hukatakse kõige rohkem inimesi aastas on Hiina, Iraan ja Iraak. Alates 2007. aastast on Iraagis surma mõistetud vähemalt 1100 inimest. 2009. aastal hukati seal 120 inimest.

Iraanis on ainuüksi septembris hukatud ligi 100 inimest. 2011. aasta jooksul on Iraanis toimunud umbes 400 hukkamist, teatab inimõigusteorganisatsioon Amnesty International.

Iraan on lisaks üks väheseid riike, kus mõistetakse surma ka teismelisi. Kolmapäeval poodi avalikult üles 17-aastane Alireza Molla-Soltani, kes pussitas surnuks „Iraani tugevaima mehe“ Ruhollah Dadashi.

Hukkamiste arvu poolest on aga maailmas selge liider Hiina (kuigi inimese kohta on seal hukkamisi vähem kui Iraanis). Eelmisel aastal hukati Hiinas hinnanguliselt rohkem inimesi kui ülejäänud maailmas kokku.

Välja arvatud kõrgetasemelised mõrva- ja korruptsioonijuhtumid, hoitakse Hiinas surmanuhtlusi salajas. Amnesty hinnangul on neid aastas aga tuhandeid.