Raul Parusk (Hansapank) mälutreeningust: Nii mõnigi kord olen paar kuud tagasi loetud raamatust üritanud mõnda nime või numbrit meelde tuletada, mis paraku on ajust lootusetult ära haihtunud. Pikaajalise mälu turgutamiseks läksingi mälukursusele. Samuti lootsin leida nõu, kuidas paremini meelde jätta inimeste nimed ja näod. Kõige tõhusamat abi sain ma triviaalsest tarkusest, et kiiresti ununeb see, mida ei ole üritatudki meelde jätta. Olulised faktid, nimed, numbrid tuleb omandada — teadlikult meelde jätta — ja hiljem veel üle korrata. See tõepoolest aitab. Lisaks kasutan pärast mälukursust paari nippi, mille abil jäävad meelde harva kasutatavad numbrid, näiteks ID kaardi PIN-kood.

Kas olete oma tuttavate hulgas kohanud inimest, kes ütleks, et tal on palju aega? Ilmselt kohtab selliseid õnnelikke tänapäeval harva. On lausa moeasi kurta ajapuuduse üle.

Millele aeg kulub? Te loete ajalehti, et olla kursis maailmas toimuvaga. Saate iga päev kümneid e-kirju ja üritate neist enda jaoks vajalikku infot välja sõeluda. Püüate iga päev lugeda ettevõttesiseseid dokumente ja erialast kirjandust, et olla oma töös professionaalsem ning püsida konkurentsis. Otsite pidevalt internetist huvitavat ja kasulikku infot, et rohkem õppida, teada saada ja meelde jätta.

Seega tuleb välja, et suure osa tööpäevast kulutate lugemisele. Juhtide ja spetsialistide ajakasutust uurides on leitud, et nad kulutavad lugemisele päevas neli kuni kuus tundi, tippspetsialistid veelgi rohkem.

Kas peaksite siis vähem lugema või hoopis une arvelt aega juurde võtma?

Et võita aega ja saada rohkem teadmisi, peab lihtsalt muutma oma lugemisharjumusi ja korrastama mõtlemist. Kiire lugemise oskuse omandamine ja mälu treenimine annavad selleks parima võimaluse.

Mis on kiirlugemine?

Kiiresti lugemine aitab teksti kiiresti haarata ja seejuures võimalikult palju ning täpselt ka meelde jätta.

Kiirlugemiskursustel saate teada, mis takistab kiiremini lugemast ja õpite kasulikke lugemistehnikaid. Koolituse läbinu ei karda ka kõige raskemaid ja mahukamaid tekste, sest ta teab kuidas lugeda, et teksti paremini mõista ja meelde jätta.

Uute lugemisharjumuste tekkimisel märkate ühtäkki, et suudate rohkem infot vastu võtta ja aega jääb ülegi! Saate lõpuks ometi nautida raamatut, mille kaks aastat tagasi ostsite, lootuses leida aega selle läbilugemiseks. Te suudate nüüd lugeda erialaseid tekste mitmeid kordi kiiremini ja olete palju edukam kui kolleegid, kes loevad tavapäraselt. Ja mis peaasi — suudate palju rohkem meelde jätta!

Mida annab mälutreening?

Mälu treenimise kursuse eesmärk on omandada lihtsaid tehnikaid nimede, nägude, numbrite, faktide, kõnede ja muu olulise meeldejätmiseks ja -tuletamiseks.

Nii mälu kui lugemine on tegelikult protsessid, mille põhjalikum tundmine aitab saavutada soovitavat tulemust. Lisaks meeldejätmise tehnikate õppimisele, paraneb ja korrastub terve mõtlemisprotsess. Te töötate efektiivsemalt, suutes olulisi fakte kiiresti meenutada ja kulutate vähem aega märkmete tegemisele. Lisaks suudate meeldivalt üllatada oma sõpru või äripartnereid, pidades meeles nende tähtpäevi, nimesid või muid olulisi detaile.

Inimesel on sünnipäraselt rohkesti ajupotentsiaali, andekust ja võimeid, kuid ta ei oska neid tihti kasutada. Järelikult tuleb igaühel õppida, kuidas oma loomupäraseid võimeid paremini kasutada ja aega säästa. Aeg on ainus asi, mille kulgemist kuidagi mõjutada ei saa. Treenides oma mälu ja õppides kiiresti lugema, saate panna aja enda kasuks tööle!