„Kui poleks olnud islamiseerimist või massilist immigratsiooni, poleks olnud ka midagi, mis oleks pannud Behring Breiviki tegema seda, mida ta tegi,“ kirjutas Hellsborn, kes esindab Rootsi Demokraate (Sverigedemokraterna) Varbergis riigi lääneosas, vahendab The Local.

„Lõplik vastutus on teo toimepanijal, kuid kui hakata arutama algpõhjusi, mis teda motiveerisid, siis selle põhjustas multikulturalism,“ seletas Hellsborn kohalikule ajalehele Hallands Nyheter.

Edasi kirjutas Hellsborn, et ei tunne mingit häbi või süüd selle pärast, et jagab Anders Behring Breivikiga sama natsionalistlikku ideoloogiat. Need, kes peaksid end süüdi tundma, on need, keda ta nimetab kosmopoliitideks, ja väidab, et norrapärases Norras poleks seda tragöödiat kunagi juhtunud.

Breiviki manifesti poliitiline kurss on väga sarnane Rootsi Demokraatide omaga ja kui küsiti, kas partei peaks oma õlule mingi vastutuse võtma, vastas Hellsborn:

„Ei, Breivik on multikultuurse ühiskonna toode. Kui Euroopa poleks muutunud multikultuurseks, poleks tulistamisi kunagi juhtunud.“

Avaldustega esinesid ka teised Rootsi Demokraadid.

Rünnakute õhtul küsis parlamendiliige Kent Ekeroth Twitteris: „Kas keegi julgeb arvata, kes on Norra pommide taga?“

Teda hoiatas parteisekretär Björn Söder, kes kutsus üles mitte spekuleerima, enne kui rünnakute põhjus on teada.

Kuid Ekeroth jätkas: „Ei, ma ei kavatse kutsuda teid islamofoobideks.“

Rootsi Demokraatide juhi Jimmie Åkessoni pressiesindaja Linus Bylund oli samuti kiire Twitteris reageerima: „Järgmine värdjas, kes räägib, kui kurb on toredatel moslemitel, kui verised norralased on tänavatel laiali, blokeeritakse ära.“