Euroopa riikide migratsiooni- ja lõimumispoliitika ei ole kindlasti oma igas aspektis õnnestunud. On riike, kus põlisrahva kultuurist ja kommetest väga erineva taustaga inimeste sissevool on olnud mingil hetkel võib-olla suurem kui nende õnnestunud lõimimine eeldanuks. Selle näiteks on mitmete Euroopa riikide suurlinnade kohatine getostumine, välismigrantide koondumine teatud linnaosadesse, kust põlisrahvas vastavalt lahkub ning kus elukorraldus ning turvalisus irdub üha enam antud riigis tavapäraseks peetavast.

Norra enda paremäärmuslasi uuriv ning sada inimest tapnud terroristiga erinevatel foorumitel isiklikult vestelnud filosoof Lars Gule nentis eile, et fjordide maal on Breivikil tegelikult palju hingesugulasi ja kaasamõtlejaid. Anders Breivik ei olnud Gule hinnangul radikaalidest isegi kõige radikaalsem.

See on hirmutav mõte. Eriti, kuna me teame, et sarnaseid mõtteid väljendatakse ka Eesti internetikommentaariumites.

Kuid ükski puudujääk migratsioonipoliitikas, ükski põhiseadusega ette nähtud vabadus ega ükski ideoloogiline või religioosne veendumus ei õigusta seda, mida Anders Breivik tegi. Isegi mõttemäng teemal, et tema korraldatud veresaunale võib leiduda mingi õigustus või loogiline põhjendus, solvab nii räigelt selle ohvreid, et selleni võib laskuda vaid igasuguse inimväärikuse kaotanu.

Kui vaadata Anders Breiviki mitme aasta jooksul koostatud „manifesti“ ning tema internetti postitatud videopöördumist, siis joonistub väga selgelt välja mehe haiglaslik tähelepanuvajadus. Seda kinnitab ka tema internetti laetud pildigalerii endast erinevates vormi- ja eririietustes ning fakt, et Breivik nõudis avalikku kohtuistungit, kus ta saaks samuti vormiriietuses (!) esineda. Täielikust tundekülmusest räägib aga fakt, et mees suutis tappa väga isiklikul ja lähedasel moel kümneid inimesi.

Anders Breivik usub ise, et tegutses õilsatel eesmärkidel ning peab end põhimõttekindlaks inimeseks. Tegelikult on tegemist lihtlabase nartsissistliku psühhopaadiga. Seda peab meeles pidama igaüks, kes analüüsib tema teo tagamaid. Eriti aga need, kes tunnevad, et on Breiviki mõttekaaslased.