"Anaboolsete steroidide kasutamine ei pruugi olla selle mehe tegude otsene põhjus, kuid kaudne seos võib siin olemas olla. Steroidid mõjutavad kesknärvisüsteemi ja põhjustavad isiksuse muutumist, masendust ja psühhoose. Eriti langeb kasutajatel oma impulsside kontrollimine. Kellegi vale ilme või tegu võib neis esile kutsuda raevukaid reaktsioone. Võib öelda, et nende "süütenöör on lühike"," selgitas Soome terviseameti dotsent Timo Seppälä ajalehele Helsingin Sanomat.

Utøya saare veresauna ja Oslo pommiplahvatuse üles tunnistanud Breivik on oma internetis avaldatud sissekannetes öelnud, et kasutas enne tapatööd suuri koguseid anaboolseid steroide.

Steroidide kasutamine võib inimeses alguses esile kutsuda eufooriat, mis aga hiljem võib asenduda agressiivsuse ja unehäiretega. Anaboolsed ained põhjustavad ka viljakuse langust, südamehaigusi ja maksakahjustusi.

Samas ei heiduta kahjulikud kõrvalnähud neid, kelle jaoks on kõige olulisemaks suurte lihaste kasvatamine. "Eriti vähe mõtlevad kahjulikule mõjule noored," nentis Seppälä.