Mõni kuu enne Obama sündi oli tulevase presidendi isa Barack Obama seenior immigratsiooniametnike põhjaliku uurimise all kahtlustatuna kahenaisepidamises. Kui Obama seeniori 1961. aasta kevadel Havail küsitleti, kinnitas tollal 24-aastane olnud mees, et oli oma naisest Keenias lahutanud ja teatas, et uus naine Ann Dunham on viiendat kuud rase, vahendab Daily Telegraph.

„Subjekt tegi oma USA kodanikust naise „Hapaiks“ (havai keeles rase) ja kuigi nad on abielus, ei ela nad koos ning preili Dunham teeb koos päästearmeega ettevalmistusi lapse ära andmiseks,“ kirjutas Honolulu immigratsioonibüroo administraator Lyle H. Dahling 1961. aasta 12. aprillil.

Dokumendi nõudis informatsioonivabaduse seaduse alusel välja Sally Jacobs, kelle raamat Obama seeniorist „Teine Barack: president Obama isa südi ja hoolimatu elu“ avaldatakse järgmisel nädalal.

Valge Maja endine pressisekretär Robert Gibbs ütles Jacobsile, et Obamale pole kunagi räägitud, et tema ema kavatses ta adopteerimiseks ära anda ning president on absoluutselt veendunud, et ta ei kavatsenud seda teha.

Gibbs väidab, et Obama isa valetas, et säilitada oma immigratsioonistaatus.