Vahepeal jõudis Keskkonnaamet koostada pressiteate karuputketõrjel varitsevatest ohtudest. Mul on hea meel, et fotograaf Andres Putting tõi selle suve õitsvad karuputked rahva ette. Tänavu tähistame karuputke tõrje algatamise 10 aastapäeva. 

Hulk aega kulus ettevalmistuseks. Ometi lõpuks tunnistab Keskkonnaamet, et karuputketõrjega alustati riiklikult 2006. aastal. 2005. aastal kukkus tõrje riiigihange läbi ja augusti algul said RMK töötajad õisikute raiumise ristsed.

Sosnovski karuputk pääses esmakordselt Eestis kaardile Maalehes oktoobris 2003. Maalehe esiküljele aga 2004. aasta suvel sel nädalal kui Peeter Ernits asus peatoimetajaks.Tookord tegi fotograaf Sven Arbet õitsvast Sosnovski karuputkest pildi just Keila jõe ääres. Samas kohas käisime raadiomees Jaan Elgulaga ja rääkisime, miks, millal ja kuidas taime tõrjuda.

Vahelduvalt edukalt on karuputke kaardistatud ja tõrjutud viis aastat, läheb kuues. Sel kevadel tegin Keskkonnaametile ettepaneku alustada teavitamist, et iga maaomanik järgmisel aastal ise piiraks "jõhkra tulnuka"levikut. Seda mitmel põhjusel. Kuna mitmeaastane tõrje on andnud tulemusi, on edaspidine paljude kohtades lihtsam. Teiseks võivad 2015. aastast lõppeda need rahad, mille eest praegu riigihange korraldatakse ja tõrjujatele makstakse. Kolmandaks kulub praegu palju auru riigihanke korraldamisele ja töö kontrollimisele. Neljandaks saaksid ametnikud tegeleda muu vajalikuga. 

Kordan seda ettepanekut taas. Korrata tuleb teistki soovi. Olge head ametimehed ja meediategelased. Tehke õhureis nagu laulu- ja tantsupeol ja pildistage ülalt me Eestimaad. Sealt on praegu hästi näha õitsvate karuputkete kasvualad. Kui raha rohkemaks ei jätku piisab Harjumaa valdadest. Kuigi sobivad lennuväljad on ka näiteks Tartus ja Kuusikul.

Ma pole nõus keskkonnaametnike selgitustega, et maapealne tõrje kontroll on piisavalt tõhus. Olen agronoomina majandite kevadkülvide ülevaatusel osalenud sellistel helikopterilendudel. Iga metsatagune oli näha. Leian aega ka lennuhuvilistega ühinemiseks.

Heino Laiapea on agronoom.