Sõdurid ei sisene Palestiina omavalitsuse alla kuuluvasse Petlemma kogu jõulunädala jooksul, kui just luureandmed ei anna põhjust karta rünnakuid iisraellaste vastu, teatas armee.

Petlemma pääsevad Läänekalda Palestiina linnades elavad julgeolekulubadega kristlased, samuti välisturistid ja palverändurid, kõlas teade.

Kuid Palestiina moslemist liidril Yasser Arafatil, keda Iisraeli väed tema Ram Allah’ peakorteris kinni peavad, keelati teist aastat järjest jõuluõhtune palverännak Petlemma. Iisrael süüdistab Arafatti selles, et ta pole suutnud juutide vastaseid terrorirünnakuid ära hoida.

Sõdurid on taandunud umbes 200 meetri kaugusele Jeesuse Sünnikirikust Petlemma kesklinnas, kuhu kohalikud kristlikud aukandjad teisipäva õhtul jõulumissale tulevad, ütlesid pealtnägijad.

Kuid väed jäid Petlemma piiridele, kus nad on valvanud suurema osa palestiinlaste kaheaastase ülestõusu ajast, jätkus teade.

Iisraeli üksused sisenesid Petlemma kuu aega tagasi, kui üks sealtkandist pärit palestiinlane oli sooritanud Jeruusalemma bussis suitsiidiplahvatuse, milles hukkus 11 inimest.

Sõdurid kehtestasid liikumiskeelu, hõivasid mitmeid hooneid, otsisid kodusid läbi ja vahistasid arvatavaid mässulisi.

Ööl vastu teisipäeva taandusid Iisraeli üksused ning Sõime väljakule asusid erarõivais, valgete peasidemetega Palestiina politseinikud.

“Me oleme siin selleks, et korda hoida,” kinnitas politseinik Samir Sahuri.

Iisraeli samm oli ilmne hea tahte avaldus Vatikani ja kohaliku kristliku vaimulikkonna üleskutsete peale.

Päv varem hurjutas Arafat Iisraeli käitumist. “On see õiglane, et terve ülejäänud maailm tähistab jõulusid vabaduses, samal ajal kui meie inimestel Palestiinas ja Petlemmas keelatakse seda teha,” küsis ta Palestiina kristlike liidritega kohtudes.

“Samal ajal, kui kogu maailm ehib jõulupuid, kannatavad Petlemm ja teised Palestiina linnad ning külad pimeduse, piiramise, lõhkumise, tapmiste, vahistamiste ja inimeste kiusamise pärast kontrollpunktides,” jätkas Palestiina liider.