Kiire lairibaühenduse tehnoloogia arendamises osalevad Euroopa Komisjon, Austria, Saksamaa, Poola, Ühendkuningriik ja Iisrael. Komisjon panustab uuringutesse seitse miljonit ja teised partnerid kokku viisteist miljonit eurot. Ühine tegutsemine võimaldab saavutada turule tulemiseks piisavalt suure mahu, mis teeb ülikiire kiudoptilise lairibaühenduse väljatöötamise palju kiiremaks. Uudsed võrguühenduste lahendused sünnivad kahe kuni kolme aasta jooksul.

Euroopa Komisjoni asepresident, digitaalarengu volinik Neelie Kroes väljendas oma heamelt sõnadega: „Mul on väga hea meel, et oleme suutnud käivitada uurimisprojektid, mis on vajalikud selleks, et viia ülikiire internet 500 miljoni eurooplase koju ja töökohale. Arvestades tulevasi vajadusi ülikiire interneti järele, on kõnealuse projektiga loodav tehnoloogia hädavajalik”.

Kõikide projektide puhul on võetud eesmärgiks töötada välja uued komponendid (sh transiiverid, võimendid ja ruuterid) ja terviklikud IT-süsteemid, mis võimaldavad viia kodudesse interneti kiirusega üle 1 gigabiti sekundis senisest odavamalt.

13 projekti moodustavad üheskoos algatuse Piano+, mis on ERANET+-süsteemi osa ja kuulub seega Euroopa Komisjoni 7. teadusuuringute raamprogrammi alla.

Näited projektidest
Projekti ADDONAS eesmärk on parandada mobiilsete video- ja reaalajarakenduste, nagu pilveandmetöötluse kvaliteeti, parandades ülikiirete lairibavõrkude kommuteerimistehnoloogiat. See võimaldaks edastada andmeid üksnes vajaduse korra ja vähendaks ruuterite ülekoormust. Samal ajal aitaks loodav tehnoloogia vähendada energiakulu nii teenuseosutajatel kui ka kasutajatel üle 50%.

Projektiga ALOHA parandatakse ülikiire internetiühenduse võimaldamiseks lairibavõrkude pooljuhtide (optiliste laserite) edastusmahtu. Eesmärk on saavutada andmeedastusmaht 10 gigabitti sekundis ja enam ning kiirendada ülikiirete laserkomponentide jõudmist igapäevatarbimisse.

Projekti TUCAN eesmärk on töötada välja taskukohane timmitav transiivertehnoloogia (st laserid, mille töösagedust saab muuta), mis suudaks olla internetiühenduse turul konkurentsivõimeline, olles tõhus ja vähese energiatarbega. Praegu kasutatakse võrkudes kindla lainepikkusega lasereid, mille kulukus on vähem kui 10 eurot laseri kohta, kuid need ei võimalda käidelda suuri andmemahte (1–10 gigabitti sekundis iga tarbija kohta) ega rahulda ülikiire internetiühenduse vajadusi.

Projektiga SEPIANet arendatakse tuleviku ühendusvõrkude jaoks optilisi komponente, mooduleid ja allsüsteeme, mis põhinevad sisseehitatud elektro-optilise trükkplaadi tehnoloogial, mis vähendaks märkimisväärselt energiakulu, parandaks energiatõhusust ning suurendaks ribalaiust, mis on vaskjuhtmete puhul võimatu.

Taust
Fotoonika on strateegiline valdkond, mis puudutab muuhulgas kommunikatsioonitehnoloogiaid (sealhulgas ülikiire internetiühendus), valgusteid ja meditsiiniseadmeid.

Kuna üha rohkem tuleb Euroopas turule suurt ribalaiust vajavaid internetiteenuseid, on ülikiire lairibaühenduse arendamine möödapääsmatu. Uued meelelahutus- ja ärirakendused, nagu suure resolutsiooniga (HD) või 3D-televisioon, muusika ja videote laadimine nutitelefonidesse ja videokonverentsitehnoloogia, nõuavad palju kiiremat internetiühendust, kui see praegu Euroopas tavaliselt on kättesaadav.