Presidendikandidaat nopib nii mõnegi hääle valitsuserakondade ja mitmed sotside ridadest ning kindlasti ka kõik Keskerakonna fraktsiooni omad. Et ta mõnda neist varem kommariks sõimanud, hetkel mängu ei muuda.

Paar päeva enne valimisi peetakse keskmeeste kongress, mis kujuneb, nagu alati, võimsaks poliitiliseks manifestatsiooniks liites rohkem kui 12 000 keskmaailmavaate esindaja hääle ühtsemaks kui enne, haarates kaasa ka üksikud oma liini järgijad. Erakonna esimehe peened mängud Tallinna maamaksu tühistamisel ja riigipea teise kandidaadi toomisel valimisvõitlusse, on raudse Edgari aktsiaid kogu partei ulatuses kõvasti kasvatanud ja rahulolematute mõju vähendanud. Sellele on kõvasti kaasa aidanud ka nn idaraha skandaali tulemusteta sumbumine nii valitsuse koridorides kui kapo keldrites, kui ka Kadrioru lõhnavas roosiaias.

Arvan, et 29. augustil on keskfraktsioon riigikogu saalis üsna üksmeelne ja salajasel hääletusel saab Tarand kõigi keskerakondlaste hääled. Kindlasti osutub riigimehelik mõtlemine, et Tarand on Eestile parem kui Ilves, erakonna sisemängudest tugevamaks.

Kas erakonna liikmeid mõjutavad Tarandi varasemad sapised väljaütlemised keskpartei aadressil? Osaledes ise volikogu istungil, mina suuremaid etteheiteid ei kuulnud. Ei kõnetoolist, ei kuluaarides. Kuigi neid salvamisi nimetati ja keegi pole neid unustanud. Mäletan isegi hästi, kuidas Indrek kunagi Toompea lossi ees Edgari esinemist katkestada püüdis, lolle nägusid tegi ja Kadri Simsonit segas. Mäletan ka neid kommarite särke, kus minu enda nimi ka sädeles. Võime välja otsida kümneid Tarandi teravalt Keskerakonna vastaseid ütlusi.

Kuid ma küsin, kas Ansipi või Ilvese suust on neid vähem kuuldud? Aga on ennekuulmatu, kui praegune istuv president käib välja lubaduse Keskerakonnale mitte valitsuse moodustamise õigust anda, kuidas ka valimised läheksid. Mõjuagendiks, riigireeturiks, venelaste sõbraks ja eestlaste äraandjaks on Savisaart nimetanud küll enamik praegusi tipp-poliitikuid.

Keskerakondlased ei üllatu enam millegi üle. Eestis on kolm, keda võib avalikult laimata nii palju kui süda lustib ja ilma, et keegi vastutust peaks kandma. Need on Edgar Savisaar, Eesti Keskerakond ja naaberriik Venemaa. Mäletate, alles sõimati Savisaart Vene mõjuagendiks, kellel polevat enam mingit tagasipöördumist ausasse poliitikasse, ja vaid mõni kuu hiljem hakati hurjutama, miks see sama mõjuagent ennast riigipea kandidaadiks üles ei sea.

Tarand ütles oma volikogu kõnes, et ta on keskerakondlaste ees sellepärast, et tuli ja vesi käivad kokku. Jumala tõsi. Miks nad ei peaks kokku hoidma, kui mõlemad vasakule hoidvate vaadetega ja rahva seas populaarsemad tegijad. Indrek sai eurovalimistel üle 100 000 hääle ja Edgar kohalikel valimistel ainuüksi Tallinnas ligi 39 000 häält. Miks peaks keskerakondlastel olema midagi selle vastu, kui kaks tugevat seljad kokku panevad ja Eestile hea presidendi teevad?