Esialgu tõid presidendivalimised endaga kaasa ooteperioodi, kui endine pankur ja endine Läti NSV ühsikondlike teenuste abiminister Andris Bērziņš annab 7. juunil ametivande Läti parlamendis.

“Kui 23.juunil toimub president Valdis Zatlersi poolt välja kuulutatud rahvahääletus parlament laiali saata, mis tõenäoliselt saab positiivse tulemuse, siis saame näha, kas Andris Bērziņš on ka tegelikult iseseisev nagu ta on deklareerinud või ta on siiski ühes pundis nn oligarhidega,” rääkis Spolitis Delfile.

Politoloogi sõnul võib tänast presidendivalimiste tulemust vaadates uus valitsuskoalitsioon koosneda Roheliste ja Põllumeeste Liidust, Üksmeele Keskusest ja valimisliidust Parema Läti Eest. “See tähendab seda, et sisuliselt luuakse kolme oligarhi koalitsioon, mis on üsnagi omapärane, kui seda võiks diplomaatiliselt nii öelda, nähtus,” kommenteeris ta.

Andris Bērziņš on Spolitise sõnul öelnud, et ta on iseseisev, aga tema iseseisvust näitab see, kas ta suudab vastu seista oligarhide kokku pandud valitusskoalitsiooni loomisele.

Kuluaarides on üsna laialdaselt spekuleeritud, et põhjus, miks erakond Üksmeele Keskus niivõrd üksmeelselt hääletas president Andris Bērziņši poolt, on see, et Üksmeele Keskus pole kunagi vabahääletust parlamendis omanud, alati on olnud kollektiivhääletus. “See viitab siinkohal sellele, et neil on oligarh Aivars Lembergsiga kokkulepe,” arvas politoloog.

Läti parlament valis neljapäeval riigile uue presidendi. Riigipea kohale kandideerisid ametis olev president Valdis Zatlers ning seimiliige ja endine pankur Andris Bērziņš. Teises valimisvoorus sai Zatlers 41 häält ja Bērziņš 53 häält, millest piisas valituks osutumiseks.