Iisraeli raadiojaamade teatel sulgesid sõdurid pääsu Jeesuse sünnikirikusse, et takistada palestiina sisse end selle territooriumil varjamast, nagu juhtus aprillis, kui Iisraeli väed linna ajutiselt okupeerisid.

Juudiriigi väed piirasid varavalges sisse Petlemma servas asuva pagulaslaagri ning otsisid selle maja-maja haaval läbi. Palestiinlastest elanike sõnul vahistati üheksa eri sissirühmitustesse kuuluvat isikut.

Neljapäevane bussirünnak, mille ohvrite seas oli kaks 13-aastast koolitüdrukut ning kaheksa-aastane poiss ja tema vanaema, oli esimene suitsiidirünnak Iisraeli valimiskampaania ajal.

Kindlasti on see proovikiviks peaminister Ariel Sharonile, keda püüab parteijuhi valimistel kohalt tõugata veelgi sõjakam välisminister Benjamin Netanyahu.

Plahvatuse järgsetel julgeolekukonsultatsioonidel andis Sharon armeele käsu käivitada sisside vastu täpsusoperatsioonid, kuid välistas ulatuslikuma sõjalise operatsiooni tarvis reservistide teenistusse kutsumise, ütlesid julgeolekuallikad.

Rünnakuks Petlemmale kuulutasid Sharon ja kaitseminister Shaul Mofaz kehtetuks augustis sõlmitud leppe, mille alusel Iisrael tõi oma väed linnast välja ja andis julgeolekukontrolli üle palestiinlastele.

Iisraeli taandumise järel on Petlemm muutunud “terroristide turvaalaks”, ütlesid ministrid neljapäeval ja tõotasid samme “selle terrori infrastsuktuuri vastu”.

Jeruusalemma bussis pommi õhkinud 23-aastane palestiinlane elas Petlemmas.

Enne operatsiooni algust kuulutati linn suletud sõjaliseks tsooniks ning seal kehtestati komandanditund.