Tuletõrjujate ametiühingu esimees Andy Gilchrist süüdistas Briti valitsust sekkumises kohaliku valitsuse tööandjatega peetud läbirääkimistesse.

“Me oleme selleks sunnitud,” ütles ta, kui streigiähvarduses määratud tähtaeg, reede kell 9.00 Greenwichi aja järgi, hakkas lähenema.

“Valitsus sekkus viimasel hetkel,” süüdistas ta. “Kui rahuväljavaade oli muutunud juba võimalikuks, sekkus valitsus ja blokeeris pakkumise.”

Tööandjate esindaja Charles Nolda tunnistas samuti, et kokkuleppele olid lähedal. “Olime väga-väga lähedal kokkuleppele, mis hoidnuks streigi ära.”

Tuletõrjujate eelmise streigi ajas suri tulekahjudes ja liiklusõnnetustes kümme inimest, kuid ühtki juhtumit ei seostata otseselt möödunud nädalal toimunud kahepäevase tööseisakuga.

Tuletõrjujate aset täitis streigi ajal 19 000 armee-, mereväe- ja õhujõudude liiget, kelle käsutusest olid üle 50 aasta vanad tuletõrjeautod.

Tuletõrjujate ametiühing nõuab oma liikmetele 40-protsendist palgatõus ja jätab uue streigiga töölt ära 50 000 kutselist pritsimeest.

Ametiühingu allikate sõnul on tuletõrjujatele pakutud selleks aastaks vaid neljaprotsendist palgatõusu. Asepeaminister John Prescott ütles aga, et tuletõrje moderniseerimise paketis on kahe aasta jooksul ette nähtud 16 protsenti palgatõusu.

Ametiühing on 11-protsendise palgatõusu pakkumise juba varem tagasi lükanud ning tõotab streike jätkata.

Briti tuletõrjuja keskmine palk on umbes 21 000 naela aastas, mis ei võimalda elada riigi kallimas piirkonnas Londonis ja selle ümbruses. Paljud pritsimehe peavad ots otsaga kokkutulekuks veel teist töökohta.