Aprillikuu Lasnamäe Lehes teatatakse, et Varraku 14 kinnistule Lasnamäel plaanitakse rajada väga suur spordikompleks. Kui vaatame aga siinkandis ringi, näeme vähem kui kilomeetri raadiuses kolme juba valminud ja laokile jäetud või hiljuti renoveeritud Nõukogude-aegset spordikompleksi, millest ühes (Punane t) treenitakse potentsiaalseid professionaalseid sportlasi ja teises (Loitsu t) on nii-öelda spordikool. Võimla kõrval asuva väga suure territooriumi ostis ära tuntud sportlane, kes ehitas staadionile kõrge traataia ümber, sonkis veidi maad, ja nii see jäi. Varem oli staadioni kõrval asuva vene kooli õpilastel võimalik staadionil võimlemistunde läbi viia, spordikooli lastel treenida ning ümbruskonna lasteaialastel võidu joosta ja ronida.

Kes kasutab Lasnamäe spordirajatisi?

Annet loomulikult respekteeritakse ja kui perel raha jätkub, võib neid rajatisi kasutada ka tavaline laps, kui linn rahaga veidike toetab (aeg-ajalt toetab) ning lapsevanem seda küsida oskab. Kahjuks on see väheste pärusmaa, arvatavasti ka valmivas Tähesaju mitmefunktsionaalses kompleksis.
Raha tundub linnal jaguvat. Tuleb see projektide kaudu või on keegi selle maa ära ostnud? Kus ja millal spordikompleksi ehitamine otsustati, kas lasnamäelastel polegi õigust selles kaasa rääkida? Ei ole kahtlust, et tööd hakkavad venima ning ehitusmöll, müra ja tolm kestavad aastaid.

Hõivatuse ja teinekord ka mugavuse tõttu ei pööra vanemad laste liikumisvajadusele ja tervisele piisavalt tähelepanu, arvatakse, et küll lasteaias tehakse, viiakse, organiseeritakse, sporditakse, treenitakse, harjutatakse, arendatakse ja õpetatakse. Liikumisvajadust rahuldada ja tervist parandada ei ole aga võimalik üksnes kinnises ruumis, hoopis tähtsam on viia laps õue ja loodusesse. Ka lapse eetilisi, esteetilisi ja kõlbelisi väärtushinnanguid saab kujundada looduses viibides. Siis jääb lapsepõlvest mälestus, kuidas maitses hapuoblikas, lõhnasid toomingaõied, jääb mälestus jänesehaakidest lumiste põõsaste vahel, veevulinast rabaojas, krobelisest puutüvest, mida paitada võis. Sellised hetked lapseeast aitavad täiskasvanuna inimlikuks jääda.

Lapsele on tähtis tunda koduümbruse taimi, linde, loomi ja putukaid, hingata puhast õhku, jälgida looduse muutumist ja ilu eri aastaaegadel. See võimalus on antud Tondiraba ümbruse lasteaialastele, kellel on võimalik matkata ja korraldada õppekäike peaaegu ürgsesse loodusesse, kus kevadel laksutab ööbik, siristab lehelind, lõõritab lõoke, vilistab kuldnokk, krooksuvad konnad, päevitavad sisalikud, hiilib rebane, hüppab orav, sibab siil või hiir. Taime- ja puuliikide tundmaõppimiseks ei pea sõitma Kadriorgu, selleks annab suurepärase võimaluse Tondiraba. Minge ja tutvuge! Kolmeaastane lapski teab vastust küsimusele, mida me hingame ja kes (mis) hapnikku toodavad. Miks hävitada „kopsud”, mis ümbruskonna teede tolmu ja autode süsihappegaasi läbi töötavad?

Kõik siin ilmas pole kinnisvara

Mis saab Tondirabast? Kas kinniste ruumide rajajad teavad, miks ja kuidas on tekkinud roheline oaas keset põlatud magalat, mida oleks sellele rohelisele alale võimalik rajada või rajamata jätta? Kui korrastaks Tondiraba prahist ja lagast, võtaks kaitse alla ja jätaks meie lastele koha, kus loodusega kokku saada!

Need plaanid saab realiseerida loodust kahjustamata. Kulutage olemasolev raha, ehitage valmis ja avage Loitsu staadion kõigile: ümbruskonna lastele, koolinoortele, eakatele tervisespordi harrastajatele ja lasteaialastele. Paljast paepealset tühermaad on Vana-Kuuli, Vormsi t ja ehitatava kiriku läheduses ning mujalgi Lasnamäel, kus veel puuduvad spordirajatised.

Kõik siin ilmas ei koosne kinnisvara arendamisest, rahast, rikkusest ja kasust! Valutan südant laste pärast, kes kasvavad ja õpivad Tondiraba lähikonnas. Loodan ja usun, et enne tegutsemist mõtlevad otsustajad nii suurtele kui ka väikestele, kelle elukeskkond ei peaks piirduma ainult paneelmajade, asfaltteede, kaubanduskeskuste, ehitusobjektide ja kärarikka liiklusega. Kui võtame lapselt võimaluse looduses viibida, astuda palja jalaga murukamarale, hingata karget õhku ja vaadata päikesetõusu, kasvab temast kalgi ja kivistunud hinge ja südamega inimene.