Rahvastiku juurdekasv on aeglustunud, mis mõjutab tulevikus negatiivselt Hiina majandust, vahendab statistikablogi BBC uudist.

Laste osatähtsus on Hiina rahvastikus tugevalt vähenenud. Samal ajal on vanemaealiste osatähtsus suurenenud. Selline rahvastiku vanuskoosseisu muutus on tingitud nii kiirest majanduskasvust kui ka riigi ühe lapse perepoliitikast.

Analüütikud on osundanud, et Hiina peab lähikümnendil hakkama üha aktiivsemalt tegelema rahvastiku vananemise ja linnastumisega kaasnevate probleemidega.

Näiteks tähendab praegune laste arvu piirav perepoliitika, et ühel hetkel on riigis tööealisi inimesi palju vähem kui pensionäre.

Seda enam, et Hiina pered eelistavad traditsiooniliselt poisse ja juba praegu sünnib viie tüdruku kohta kuus poissi. See tähendab, et tulevikus on meestel on probleeme naise leidmise ja pere loomisega.

Samuti oli 2010. aastal kaks korda rohkem linnadesse tööle tulnud elanikke kui eelmise loenduse ajal. Samas ei arene sotsiaalteenused nii kiiresti ning maalt linna tööle tulnutel on uues kodus piiratud juurdepääs tervishoiu- ja haridusteenustele.