***

Mulle on ca 35 aasta jooksul meelde jäänud umbes 25 aastat tagasi 1.aprillil eetris olnud uudis, mis tuli uudistelugeja Marite Kallasmaale selgelt üllatusena. Uudis kõlas ligikaudu nii: ”Eesti ornitoloogid on kindlaks teinud, et rabakana tõuseb hommikul üles ja heidab õhtul magama.” Uudise teksti kuni ”Eesti ornitoloogid on kindlaks teinud, et rabakana tõuseb” luges pr Kallasmaa rahuliku professionaalsusega, siis hakkas naer aga jätkamist segama. Ma ei ole kunagi näinud, et uudistelugeja hakkab otse-eetris naerma, aga peaaegu nii see tol korral juhtus. Ka vaatajatel oli väga lõbus ning see episood on mul ka aastakümnete möödudes meeles.

***

See, kuidas '96. aasta kevadel, kui Savisaar pärast lindiskandaali KE etteotsa tagasi tuli, Eero Raun Edgar Savisaare Eesti parimaks lasteraamatute illustraatoriks tegi. Uudistelõik rääkis Edgar Valterist. Häälest oli aru saada, et mees ise ka irvitas.

***

Meenub päev, mil nooruke spordikommentaator Helar Osila esimest korda ekraanile lasti. Nägi välja nagu hirmunud kassipoeg, paratamatult tuli naer peale. 

***

Ivi Kreen oli alati korrektne, väljapeetud ning soliidne teledaam. Oleks tore tema hilisematest tegemistest kuulda!

***

Meenub, kui uudistelugeja ei osanud oma käsi kuhugi panna ja kommenteeris, et kuhu ma need käed panen, aga kaamera juba edatsas pilti.

***

Urmas Ott nutusel häälel Ljonja surmateadet ette lugemas.

***

Tuleb meelde, et kunagi oli raadios üks jutusaade Marite Kallasmaaga (vist Kuku Persona), mille lõpus üks kuulaja küsis, kas AK ajal oleks võimalik mõnele tuttavale kokkulepitult märku anda. MK vastas, et võiks proovida, näitekst tõsta saate lõpul pastakas püsti. Vaatasin siis huviga õhtust AKd ja mis ma näen - Marite Kallasmaa tõstabki saate lõpul pastaka püsti. Selline soe tunne oli, nagu sõber oleks viibanud.

***

Indrek Treufeldt, kui ta ütles lennukikandja asemel lennukikaaperdaja.

***

Mulle meenub AK 1991-92 kus taustapilt oli tankikahur ja uudiseid pudistas purjus ja näost leemendav Kingo!

***

Meenub augustiputshi aeg. Tankid olid juba Tallinnas ja sai hakatud AK-d vaatama. Lõi ekraanile sildi, et järgmisena Aktuaalne Kaamera. Ja ei midagi. See silt püsis oma 7-10 minutit ees ja sai arvatud , et nüüd on teletorn vallutatud. Siis algas AK ja diktor teatas, et algus venis tehnilistel põhjustel. Aga see 1.aprilli Kingo - Taimre ja rabakana lugu oli muidugi hea. Aga mina mäletan risti vastupidi. Kingo jäi muigele ja Taimre ei suutnud naeru pidada. Aga - mis vahet - tublid mõlemad.

***

Kuskil 80ndate lõpus otsustati siis ära, et Eestis kehtestatakse oma ajavöönd (enne seda olime Moskvaga ühes ajavööndis). Vana-aasta õhtu viimases AK-s (võin ka eksida, võib-olla oli see õhtul hiljem, mitte AK-s) teatas Urmas Reitelman mõnusa muigega, et head uut aastat ja loodetavasti on see viimane kord kui me Kremli kellade järgi uut aastat peame vastu võtma. Tol ajal kõlas see üsna julge avaldusena ja meele tegi rõõmsaks küll.

***

Millalgi nimetas diktor (vist oli Margus Saar) otse-eetris president Ilvese maamaja nimega Ämari, mitte Härma.

***

Veel tuleb meelde lastesaadete kuulutajaga Ruthiga juhtunu: emalik-heatädilik naeratus ja kerge pearaputus sinna juurde: "Ja nüüd, kallid lapsed, algab...", sel momendil kukub kõrvaklips "kõpsti" lauale..väike paus ja kellegi naeruturtsatus kaadri taga, ise ta samuti ei suutnud lõpuni rääkida, mis nüüd siis lastele algab, lülitati ruttu telepoiss sisse ja algas, mis algama pidi.