Jaapani meteoroloogiateenistus teatas, et kahe tunni jooksul pärast maavärinat saabusid 2100 kilomeetri pikkusele rannikualale Hokkaido saarest põhjas kuni riigi keskosa Wakayama prefektuurini tohutud tõusulained, teatab Associated Press.

Peaminister Naoto Kan ütles, et maavärin tekitas suurt kahju paljudes piirkondades, kuid tuumaelektrijaamad kannatada ei saanud. Valitsus valmistub saatma katastroofipiirkondadesse sõjaväge.

Telepilt näitas mitmetes kohtades Jaapani rannikul tõsiseid üleujutusi. Vesi oli minema viinud kümneid autosid, veesõidukeid ja ka hooneid. Kesennuma linnas rammis suur laev tsunamist kantuna otse lainemurdjasse.

"See on haruldaselt võimas maavärin ja selle purustuste ulatus võib kasvada iga minutiga," ütles Jaapani tuletõrje ja katastroofide ameti esindaja Junichi Sawada.

Võimud üritavad kahjude suurust ning vigastatute ja hukkunute arvu hinnata, kuid esialgu täpseid andmeid pole.

Cosmo naftatöötlemistehases Ichihara linnas Tokyo lähedal puhkes tulekahju, mis on kontrolli alt väljunud.

Maavärin tabas Jaapanit kell 14.46 kohaliku aja järgi. Sellele järgnes 20 järeltõuget, sealhulgas 7,4-magnituudine 30 minutit pärast põhitõuget.

Tsunamihoiatus anti välja kogu Jaapani Vaikse ookeani rannikule. Rahvusringhääling NHK kutsus kõiki ranniku elanikke evakueeruma.

Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskus Havail teatas, et tsunamihoiatus kehtib Jaapanis, Venemaal, Marcuse saarel ja Põhja-Mariaanidel. Valmisolekus on ka Guam, Taiwan, Filipiinid, Indoneesia ja Havai.

Maavärina epitsenter asus 10 kilomeetri sügavusel ja 125 kilomeetri kaugusel Jaapani idarannikust. Tokyost asus see 380 kilomeetri kaugusel.

Tokyo kesklinnas vappusid hooned tugevalt ja inimesed jooksid tänavatele. Telepilt näitas suurt hoonet põlemas. Rongiliiklus seiskus.

30 minutit pärast maavärinat kõikusid kõrghooned Tokyos endiselt ning mobiilside ei töötanud.