Iisrael viis nädala algul oma väed välja Petlemmast ja palestiinlastega saavutatud julgeolekukokkuleppe järgi tulnuks tühistada ka palestiinlastele kehtestatud reisipiirangud Gaza sektoris. Vastutasuks lubasid Palestiina julgeolekujõud neil aladel vägivalda ohjeldada.

Gazas aga vägivalla vähendamise meetmeid Iisraeli väitel rakendatud ei ole ja uues kõnelustevoorus ei õnnestunud osapooltel saavutada kokkulepet Iisraeli vägede väljaviimiseks Hebronist, mis ühena kuuest Läänekalda linnast on juunist peale Iisraeli piiramisrõngas.

“Iisrael külmutas leppe,” ütles Palestiina Omavalitsuse esimehe Yasser Arafati nõunik Nabil Abu Rdainah laupäeval Reutersile. “Iisraeli poolel ei ole kavatsust Läänekaldalt ja Gazast taanduda.”

Nn “Gaza-Petlemm esimesena” plaanis nähti proovikivi üldisemale vaherahule, mis lõpetaks 22 kuud väldanud verevalamise.

Ühe Jeruusalemma diplomaadi sõnul said armeeblokaadide leevendamisele takistuseks tulistamised ja katse rünnata juudiasundust Gaza sektoris.

“Palestiinlased ei teinud oma osa. See on kõik üks pakett ja järgmine samm sõltub Gazast,” ütles allikas ja viitas kahe relvastatud palestiinlase reedesele katsele tungida Kfar Daromi juudiasundusse. Ala valvanud Iisraeli sõdurid lasid sissetungijad maha.

Laupäeval lammutasid Iisraeli väed Kfar Daromi lähedal Deir al-Balah’ linnas kolm palestiinlaste maja.

Iisraeli ja Palestiina julgeolekujuhid pidasid reedel kõnelusi Hebroni ja teiste Läänekalda linnade piirangute vähendamise üle, kuid ei suutnud kokkuleppele jõuda.

“Iisraeli pool ütles, et praeguses faasis ei tee ta rohkem julgeolekuga seotud muudatusi. Need sõltuvad palestiinlaste terrorivastaste sammude ulatusest,” seisab armee avalduses, kus lisatakse, et dialoogi jätkatakse peatselt.

Gaza rünnakukatse tunnistas omaks Arafati Fatah’ rühmitusega seotud äärmusorganisatsioon al-Aqsa Märtribrigaadid.

Palestiina siseminister Abdel Razzak al-Yahya kohtus neljapäeval 13 palestiina rühmitusega, teiste seas Hamasi ja Islamidžihaadiga, et mõjutada neid toetama “Gaza-Petlemm esimesena” plaani. Hamas ja Islamidžihaad lükkasid plaani tagasi ja lubasid rünnakuid jätkata.