Iisraeli ja Palestiina julgeolekuametnikud leppisid pühapäeval kokku, et Iisrael lõdvendab sõjalist haaret Petlemmale Jordani läänekaldal ja Gaza sektorile, palestiinlased omalt poolt vähendavad “terrorit ja vägivalda”.

Äärmuslik islamirühmitus Hamas lükkas leppe tagasi ja tõotas jätkata rünnakuid Iisraelile ning Hamasi liige lasi maha Gaza sektoris juudiasundust valvanud Iisraeli sõduri.

“Ma pöördun palestiinlaste juhtide poole ja ütlen, et kui teie sellega ei tegele, teeme seda meie,” hoiatas Iisraeli kaitseminister Binyamin Ben-Eliezer riigiraadios.

Iisraeli sõdurid tapsid samas piirkonnas 15-aastase palestiinlase ning lasid Läänekaldal Tulkarmi pagulaslaagri haarangus maha väidetavalt lõhkekehaga relvastatud mehe, kes oli sõdureid tulistanud.

Vägivalla tõus tõstatab küsimuse, kas äsjasele kokkuleppele, milles nähti eelsammu täieliku vaherahu suunas, saab osaks sama saatus, mis 22 vägivallakuu eelmistele rahualgatustele.

Tapmised toimusid kohe pärast seda, kui Iisraeli väed loovutasid Petlemma julgeolekukontrolli palestiinlastele. Petlemm on üks seitsmest Palestiina halduses olevast linnast, mille Iisraeli väed hõivasid juunis vastuseks suitsiidirünnakutele.

Järgmiseks Iisraeli piirangute leevendamise paigaks peaks olema Gaza sektor, aga kuna sissid on seal tugevad, on Palestiina linnade ja juudiasunduste ümbrusest oodata vaid vähest sõdurite taandumist.