“Lugejad on meid pommitanud nagu ei kunagi varem, küsides, miks me ometi nõustusime midagi sellist trükkima,” ütles Dagens Nyheteri uudistetoimetaja Gun Fälth, kes vastutab lehes ilmuvate kirjutiste eest.

Taani Rahvapartei (DPP) esines novembris Taani parlamendivalimistel edukalt, kogudes oma immigrantidevastase platvormiga 12 protsenti häältest ja tõustes suuruselt teiseks parlamendiparteiks.

Viimase aja paremäärmusluse tõus Taanis, Prantsusmaal ja Hollandis ei ole aga mõjutanud Rootsit, kus võõravaenulikkusele rõhuvatel parteidel ei ole seni edu olnud. Analüütikud ei pea aga võimatuks, et 15. septembri valimistel läheb paremini ka Rootsi paremäärmuslastel.

Leheküljesuurused reklaamid on analüütikute sõnul DPP katseks levitada oma immigratsioonivastseid vaateid ka Rootsi valijaskonnaks.

“Ma kahtlustan, et nii see on. See on üsna kaval trikk. Nad on märganud, et (paremäärmuslus) on Rootsis üsnagi surnud seisus ja püüavad seda päevakorda tuua,” seletas Göteborgi ülikooli poliitikateaduste professor Peter Esaiasson.

Pühapäeval lehes ilmunud reklaam koosnes DPP liidri Pia Kjaersgaardi lühikesest kirjast rootsi rahvale: “Kui ametlik Rootsi arvustab Taanit, siis ei maksa seda ära segada rootsi rahva seisukohaga.” Sellega viidatakse Rootsi valitsuse kriitikale Taani uue ja karmi immigratsioonipoliitika aadressil, mis võeti vastu suuresti DPP survel.

Lisaks on reklaamis pool lehekülge rootslaste anunüümkirju DPP-le, milles väljendatakse toetust selle poliitikale.

Rootsi Vasakpartei liider Gudrun Schyman nõudis viivitamatut avalikku debatti meedia rolli üle poliitikas, Gun Fälth aga kaitses lehe otsust reklaam avaldada.

Avaldada võib kõike, mis jääb seaduste piiresse ning mida lubavad väljendusvabadus ja eetilised normid, õigustas ta lehe tegu.