Queenslandis on vee alla jäänud ala suurem kui Prantsusmaa ja Saksamaa kokku. 77 000 elanikuga Rockhamptoni linn ja veel rohkem kui 20 asulat on tulvade tõttu ümbruskonnast täielikult ära lõigatud, evakueeritud on mitusada tuhat inimest, vahendab BNS.

Tohutu üleujutus võib kalliks maksma minna maailma terasetööstusele, kuna vee alla on jäänud ka kaevandused, kus toodetakse pool maailma terasetööstuses kasutatavast koksisöest.

"75 protsenti meie kaevandusest ei tööta üleujutuste tõttu, sel on suur mõju välisturgudele ja terasetööstusele," rääkis peaminister Anna Bligh kohalikule televisioonile.

Queensland on ka oluline põllumajanduspiirkond ja vesi on kahjustanud saaki, suletud on lennuväljad ja raudteemagistraalid. Üleujutused on alates novembri lõpust nõudnud vähemalt kümne inimese elu.

"Queensland on väga suur osariik. See sõltub transpordisüsteemist, mis paiguti on katastroofilises seisus," rääkis Bligh.

Osariiki tekkinud "sisemerd" ilmestavad majade katused ja üksikud kõrgemad künkad, kuhu on pagenud kariloomad, ning inimesi ja päästevarustust vedavad paadid.

Queenslandi viiekümne aasta rängimate tulvade põhjuseks on ilmastikunähtus La Niña, mis jahutab vett Vaikse ookeani idaosas ja on viimase kahe nädala jooksul Kirde-Austraalia paduvihmadega üle kallanud. Ilmaprognooside kohaselt võivad sademed jätkuda veel kuni kolm kuud.

Analüütikute hinnangul kahaneb tulvade tõttu Austraalia sisemajanduse kogutoodang umbes 5 miljardit kohalikku dollarit (2,25 miljardit eurot) ehk 0,4 protsenti.