Ilmselt just seda hirmu võib pidada meie tublide inimeste massilise erakondadesse kuulumise põhjuseks, samas ka erakondade ja poliitikute vaenamise põhjuseks. Ühe küljega oleme pimada ajaloo jooksul õppinud selgeks sakste ees kummaradama, teisega otsaga aga paha haisu välja paiskamise. Kes seda kõige paremini oskab, ongi rahvuskangelane!

Agendid Savisaar, Laar, Ansip
Nüüd siis asjast. Savisaar olla Venemaa mõjuagent. See olla paha, sest eestlased venelasi ei salli, ei usalda. Ja polegi tähtis, millega või millist mõju Edgar Eestis Venemaa heaks suudaks teostada, see olla absoluutselt ebaoluline küsimus.

Ansip, Laar ja Paet seevastu eelistavad teisi, õigeid mõjutusi. Ja keegi ei küsi, kelle pilli järgi nad meid tantsitavad, sest see on pimedalegi selge. Eesti valitseva klanni õnn erinevalt Poola juhtidest on vast ehk vaid selles, et USA ei huvitunud Maarjamaale Al-Quaeda vangide piinamislaagrite toomisest, sest vaevalt, et meie juhtoinad seda võimalust „suurele strateegilisele liitlasele abiks olla“ käest oleks lasknud! Ja küllap oleks meiegi eduetturitel olnud samasugune võimalus USA korraldusel ennast rahva ees lolliks teha kui Poola peaministril ja presidendil

Poliitikaasjatundjate seas räägitakse noruspäi paratamatust sõltuvusest, mille ise 1990ndate alul valisime ja mis meie välispoliitika peakorteri jäädavalt Tallinnast Washingtoni kolis. Sinnasamma, kuhu on varjunud grusiinide, kasahhide, lätlaste ja poolakate eriteenistuste ja poliitikute jumalad.

ETV peseb raha eest ajusid
Estonia laevakku mäletatakse vaatamata hulgaliste tõekomisjonide raportitele ennekõige väidetava salajase relvaveo järgi, mille osas nii Rootsi kui Eesti valitsused oma suud paotada ei tahtnud. Tavainimese jaoks tähendas see, et mäng meie eludega käib üle meie peade. Kelle huvides, ei osanud enamus ohvrite ahastavaid sugulasi vastata.

Eesti Televisioon ja tema saated tunduvad sõltumatud ja armsad vaid senikaua, kuniks vaevume ERR kodulehel tutvuda projektipõhiste finantseeringutega. Ja siis saab meile selgeks, miks meie sõdurpoisid saatest saatesse Afganistaanis nii kosunud ja õnnelikud on, juskui kõrbespaas lebotamas. Ja saab selgeks, miks pääseb ETV ekraanile nulltasemega murdmaasuusatamine ja ei pääse sama kehva tasemega, kuid vähemasti huvitavam laskesuusatamine. Vastus peitub sadades tuhandetes kroonides, millega kaitseministeerium, suusaliit, keskonnaministeerium, jpt huvigrupid omale saateid ja hoiakuid ETVs ostavad.

Veel pool miljonit mõjuagenti
Lisaks Savisaarele elab Eestis veel umbes pool miljonit Venemaa mõjuagenti, kes oma päevast umbes poole jõllitavad andunult idanaabri teleimet. Enamusel neist pole aimugi, kes on Eesti president või keda on kujutatud Eesti sajakroonisel. Ja miks peakski see neid huvitama, kui küsimusele „kto nash president“, vastab suurem hulk neist veendunult: Putin shtoli? Selle mõjuagentide massi ainus kokkupuude Eesti jumalatega saab kaudselt teoks mitte meie riigi sünnipäeva paraadil vaid neil sagedastel õnnelikel kordadel, mil nad McDonaldsit külastavad. Ja millist oluliselt märkimisväärsemat mõju võivad nad osutada Eesti kultuurilisele üksluisusele võrreldes Savisaarega, nägime pronksöö paiku.

Rindeteated Eesti kinnisvaraturu atraktiivusest on juba vana nali. Ometigi, ka pärast ühe suurema mulli lõhkemist, jätkub pankadel, arendajatel, maakleritel ja nende illusioone meieni vahendavatel ajakirjanikel jultumust raporteerida üha uutest peagi meieni jõudvatest hinnataseme kõrgustest. Olgu siis taustal tegu euro tulekust, päikeselisest kevadest, kultuuripealinna staatusest, peadsest inflatsioonist või kusagil-kellegagi-tehtud-supetehingust saadud impulssidega. Ja mis meil muud üle jääb kui uskuda, sest vastupidi arvajaid ju selles huvisfääris pole!

Facebook imeb, eurokampaania loputab

Facebook, mis tõi aasta inimese tiitli molumärkmiku leiutajale ja imeb endasse üha suuremaid massse, on saanud edumeelsemete inimeste seas juba sõimusõnaks. Sest tavapärase sõpradevahelise suhtluse asemel tuleb hakata inimesi blokeeerima, isegi klassivendi ja teisi uusi ning vanu tuttavaid. Miks? Sest vabadusest suhelda on taaskord valesti aru saadud, pingevaba mõttevahetus on asendunud krampliku reklaamilaviinide eest möödamanööverdamisega. Miks õnnitlevad mind mu sünnipäeval Facebookis kümned tuntud poliitikud, kellega ma ealses kohtunud pole?! Sest mõjuagendiks olemine ei eelda mõistust, vaid kuuletumist kõrgemale tahtele.

Ka euro tulek on seotud mõjusa propagandaga. Kelle huvides küll? On see ikka Eesti riigi kampaania elanikkonna hüvanguks? Oh ei. Eesti riigi eurokampaania peaeesmärgina on kampaanialehel märgitud euro mõjude tutvustamine elanikkonnale. 2010 aastal pole olnud päevagi, mil agar teavitus meid mõnest meediast pommitanud poleks, ometigi ei ole ei mina ega mu tuttavad märganud, et euro tegelikest mõjudest ausalt räägitud oleks. Ah jaa, mingi halenaljaks hinnatõusuvastane lepe oli, mis kedagi millekski ei kohustanud ja mille eesmärk oli vaid massiliselt üleskimavate hindade taustal valitsuselt vastutust ära veeretada. Ilmselt peeti silmas vaid positiivsete mõjude kajastamist, mis puudutavad ca 5-10% rikkaid, kes Euroopaga äri teevad. Isegi turistid, kes vahetavad reisile kaasa 5000 krooni, võidavad nüüd ehk kuni 50 krooni rahavahetusest, mida pole just ülearu palju, et kogu seda janti läbi teha. Tavainimesi euro tegelike mõjude ehk tarbijahindade tõusu ja ekspordivõimekuse vähenemise eest on hoiatanud vaid isikud väljastpoolt eurokampaania mõjusfääri.

Paratamatult süveneb inimestes tunne, et mõjuagentide hulk meie riigis kasvab, see on nagu vohav seenhaigus. Kahju ainult, et mitte alati ei tea me, kelle mõjualaga on tegu.

Ja kas on üldse tähtsust, kes meid loputab, peaasi, et puhtaks saame! Sõltumatus ja isemõtlemine pole 21 sajandi moevool, eriti mitte Maarjamaal. Mõjutada, see tähendab olla kellegi mõjuagent. Ja olla mõjutatud, see tähendab vihata kõiki teisi mõjuagente. Kes pole veel mõne mõjukonnaga liitunud, ei mõista selle imeväe mõjuvõimu.