Uue seaduse kohaselt määratletakse keelenorme sõnastikega, mille loetelu kinnitab valitsus.

Vene keele kasutamisel pole lubatud selliste väljendite kasutamist, mis solvavad rassi, rahvust, elukutset, sotsiaalset, ealist ja soolist kuuluvust, usulisi, poliitilisi ja muid veendumusi.

Roppude väljendite ja vandesõnade kasutamine on keelatud, samuti on välistatud võõrkeelsete sõnade kasutamise olukorras, kus on olemas sobivad vene vasted.

Seaduses on öeldud, et riigikeele kõrval teiste Venemaa rahvaste keelte kasutamist reglementeerivad föderaalseadused.

Lisaks riigikeelele võõrkeele kasutamise juhul peab venekeelne tekst olema selgelt loetav, esitatud samas formaadis mis rahvuskeelne tekstki.

Eelnõu koostasid 26 duumaliiget erinevatest fraktsioonidest, sealhulgas Aleksei Aleksejev, Sergei Govoruhhin, Nikolai Gubenko, Jossif Kobzon, Kaadõr-ool Bitšeldei, Hapissat Gamzatova, Sergei Budažapov, Juri Nikoforenko jt.

Eelnõu arutelu käigus viitasid parempoolsed selle ebatäiuslikkusele. Paremjõudude Liidu fraktsiooni aseesimees Boriss Nadeždin juhtis kolleegide tähelepanu sellele, et arutlusel olev teema kuulub pigem kultuuri kui juriidika valdkonda. Nadeždini hinnangul jäi talle eelnõust mulje, et selle koostajad on huumorimeele lootusetult minetanud.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas siiski koguni 365 duumasaadikut, samas kui vastu oli vaid kaks ja erapooletuks jäi kuus rahvaasemikku.