Rüütliromaani paroodia edestas Norra Nobeli Instituudi 100 kõigi aegade parima kirjandusteose nimekirjas nii Shakespeare'i näidendid, Homerose eeposi kui ka Tolstoi romaane.

Kirjanikud Salman Rushdie, Milan Kundera, John le Carre, John Irving, Nadine Gordimer, Carlos Fuentes ja Norman Mailer andsid "Don Quijotele" 50 protsenti rohkem hääli kui 100 romaani, jutustuse ja näidendi seas teise koha saavutanud Marcel Prousti seitsmeköitelisele romaanile "Kadunud aega otsimas".

Küsitluse korraldanud Norra raamatuühing on otsustanud ülejäänud 98 teost pingeritte mitte seada.

Igal kirjanikul paluti nimetada 10 tema arvates "maailmakirjanduse parimat ja keskseimat teost". Hääletusest võttis osa 100 kirjanikku 54 riigist.

"Kui on olemas üks romaan, mille peaks enne surma läbi lugema, siis see on "Don Quijote"," ütles Briti Brookeri preemiaga pärjatud nigeerlane Ben Okri, kes kirjutas eessõna Norra "Don Quijote" uustrükile.

Kahes osas 1605. ja 1615. aastal ilmunud satiiriline romaan "Don Quijote" räägib vanaldasest rüütlist, kes rändab La Manchas ja teeb jaburaid kangelastegusid, et tõestada oma armastust Dulcinea del Toboso vastu, keda ta pole iial kohanud.

Kümme kirjanikku pääses edetabelisse rohkem kui ühe teosega - Dostojevski tervelt nelja, Kafka, Shakespeare ja Tolstoi kolme, Faulkner, Flaubert, Garcia Marquez, Homeros, Thomas Mann ja Virginia Woolf kahega.

Üle kahe kolmandiku sajast manitud teosest on kirjutanud eurooplased, ligi pooled pärinevad 20. sajandist ja 11 autoriks on naised.