Ma ei suuda ette kujutada, kuidas saab kella keeramine ühe tunni võrra sinna või tänna olla kahjulik kellegi tervisele. Ainuke hetk, kui see kuidagi mõjub, on kevadel, kui kella tunni võrra edasi keeratakse. Ka siis piirdub mõju esimese hommikuga – ma ei usu, et teisel päeval pärast kella keeramist keegi sellele üldse enam mõtleks.

Kui reisitakse teise ajavööndisse, ei karju ju keegi, et see on tervisele kahjulik. Tean paljusid, kes ärkavad ühel hommikul kell kuus, teisel kell 10, kolmandal kell 12, ja ei ilmuta sealjuures mingeid tervisehäirete märke.

Loomulikult võiks igasuguse kellakeeramise üldse ära jätta, minul poleks selle vastu midagi (olen aeg-ajalt unustanud vajalikul hetkel oma ajanäitajat korrigeerida ja tööle hiljaks jäänud). See oleks mõistlik aga ainult siis, kui kellad jätaksid rahule kõik riigid. Oleks erakordselt tobe elada pool aastat eraldatud ajasaarena ja Helsingi sadamas või Ikla piiripunktis kellakeeramisega vaeva näha.

Muide, kunagi 1990. aastate keskel pidi Soome minnes kella keerama, sest seal oli teine aeg. Täiesti arulage.

Eraldi suve- ja talveaja kehtestamise eesmärk on mu mäletamist mööda olnud päevavalguse parem ärakasutamine. See tundub tänapäeval küll kummalise põhjusena, kui suur hulk inimesi teeb oma igapäevast tööd nagunii pimedates siseruumides ja lambid põlevad tihti ka suvekuudel päevad läbi.

Ometi ei ole kaks korda aastas kellade näitude muutmine mingil juhul selline probleem, mille üle tasuks vaielda. On täiesti ükskõik, kas kelli keeratakse või mitte.