Kuninganna-ema isikliku lipuga kaetud sarka, mille kaanel sätendas teemantidega kaunistatud kroon, veeti hoburakendiga kahurialusel läbi Londoni Westminster Halli. Miilipikkune tee oli politsei sõnul palistatud sadade tuhandete inimestega, kes parema ülevaate saamiseks müüridele ronisid ja ajaloolist hetke kaameratega jäädvustasid.

Kirstul lebas valge lillekimp lihtsa kirjaga: "Armastavalt mäletades". Alla oli kirjutatud "Lilibet" - nii kutsus kuninganna-ema oma tütart Elizabeth II.

Vaid viis aastat pärast oma ema printsess Diana surma kõndisid teismelised printsid William ja Harry nüüd vanavanaema sarga järel. Nende musti leinamantleid ümbritses punaste sõjaväemundrite meri.

Ränk katsumus on vanaema surm ka kroonprints Charlesile, Elizabethi lemmiklapselapsele. Charlesi sõnul oli Teise maailmasõja ajal Briti järeleandmatuse sümboliks saanud Elizabeth "hiilgavalt pidurdamatu ja maagiline" naine.

Kuninglik perekond, keda Diana surma järel süüdistati külmuses ja hoolimatuses, tuli kuninganna-ema matuserongkäigule täies koosseisus - 14 pereliikme eesotsas oli 80-aastane prints Philip.

Erandlikult liitus leinajatega ka printsess Anne, kuninganna-ema 51-aastane lapselaps. Protokolli kohaselt osalevad avalikel kuninglikel leinaüritustel ainult mehed.

Koolilapsed ja pensionärid tulid kuninganna-ema leinarongi vaatama lihtsates suveriietes, mitte traditsioonilises mustas leinarõivas.

Paljud kirglikud rojalistid magasid öö vastu reedet telkides, et 45-minutilise protsessiooni ajaks pealtvaatajate esiritta pääseda.

"Paistis, et ta jääb igavesti elama," kommenteeris pensionär Jacqueline Rayner, 75-aastane nagu kuningannagi.

Kanadalane Helen Reid ütles: "Me armastame kuningaperet samapalju nagu inglasedki. See on kurb päev, aga omamoodi rõõmus ka, sest hüvastijätjad on kaasa toonud nii palju armastust ja head tahet."

Tuhande kuuesaja sõjaväelase saatel möödus sark kuningas George VI, Elizabethi armastatud abikaasa "Bertie" ausambast. George VI tõusis troonile pärast oma venna Edwardi ootamatut võimust loobumist 1936. aastal.

Westminster Halli jääb kuninganna-ema kirst kuni matusteni järgmisel teisipäeval.

Kuninganna Elizabethile on ema surm kahekordse leina, sest alles hiljuti suri temast neli aastat noorem õde, printsess Margaret.

Pärast leinarongkäigu haudvaikust puhkes spontaanne aplaus, kui kuninganna Elizabeth läbi linna koju suundus.

Hästikorraldatud avalikku leinaüritust jälgis televisiooni vahendusel kuni 200 miljonit inimest.