Sven ei too uut põlvkonda poliitikasse, vaid hoopis vanad kommunistid aitavad poliitbroilerid õrrele. Veel kurvem on, et broilerite tootmine on ära lörtsinud uue põlvkonna tuleku, samuti nagu väljavalitud lörtsisid uue poliitika mõistet.

Mäletate seda 2007. aasta märtsi volikogu Sütiste teel, kus Reform tõi Urve Palo ministriks, et rikkuda kõik Kadi Pärnitsa võimalused orgaaniliselt erakonna etteotsa tõusta. Juba eos likvideeritakse vähegi võimekad. Kõik on nii kontrolli all, et peeru ei saa ka lasta enam ilma kirjalikult luba küsimata.

Ja kõige kurvem on, et Reform lubab meil isegi neid avalikult kritiseerida: "Kõik, kes Reformierakonna loosungeid kritiseerivad, tembeldatakse riigivaenlaseks ja suletakse hullumajja," ütles Mikser ja võrdles olukorda Putini Venemaaga, teades, et see mitte midagi ei tähenda, et see on lihtsalt õhu väristamine, millega valijaid lollitada.

Reform on ääretult ohtlik oma salakavaluses. Ta teeskleb sõpra, aga pussitab sind selga. Reform hävitab konkureerivad erakonnad kavalate skeemide abil juba enne valimisi - masuaja reklaamikampaania odavvorm ,selgapussitamine, kui poliitikute rahvussport. Rahvaliitlased pandagu vangi Kranichi skeemide kopeerimise eest, rohelised tuleb ära osa, sotsid lõhki ajada jne.

Sotsid ei oma Keskerakonnaga ühist elektoraati. Me võime nendega alati ühte koalitsiooni heita, pärast riided purust puhtaks raputada ja reiting on jälle 16%-ni tõusnud! Sotside valija soovid on veel segasemad ja vastuolulisemad kui naisterahva omad - mida tähendab, et pehmeid väärtusi tuleb jõuliselt esindada?

Tore aga on, et me töötame juba öö läbi - "poliitik ei maga kunagi!" printsiibil. Paneme ka laupäeval rinda kollased kuusnurgad ja sinised viisnurgad, et vastandlikke leere üksteisest eraldada. Erinevad poliitilised seisukohad ei peaks meid segama olla sõbrad, koos viina võtta ja saunas käia, aga Eestis on poliitiliste seisukohtade ületähtsustamine muutunud täiesti arusaamatuks ja lausa eluohtlikuks.

Kompame demokraatia lubatavuse piire - isikuvalimised peaksid olema salajased, aga ülesseadjad on samas ka hääletajad. Res Publica poisid tegid seda kõike palju peenemalt, aga päev enne hääletust oli alati valimistulemus teada, isegi kui tuli inimesi tualetti lukustada valimiste ajaks.

Me valime homme palju rohkema kui kahe persooni vahel - me valime kaheparteisüsteemi tekke tõkestamise, enesemääramisõiguse, demokraatia kestmise, sotside iseolemise ja lootuse säilimise vahel.