Mohammed Hassan, tema viieaastane vend ei ole veel nii kogenud. Siiski on nad tänulikud, et neil on töö, vahendab CNN. “Ma ärkan iga päev ja lähen turule tööd tegema. Kui ma olen lõpetanud, tulen ma koju tagasi. Ma pean töötama või meil pole süüa,” ütles Boku.

Vennad töötavad kaootilisel ja räpasel Kiamaiko turul, Nairobis (Keenia pealinn). Täiskasvanud kauplejad tingivad kitse hindade üle ja iga kaupleja ümber kogunevad lapsed tööle.

Boku ja Mohammed teenivad vähem kui ühe USA sendi (umbes 12 kroonisenti) iga kitse eest, mille nad künka peal asuvasse tapamajja toimetavad. Turg varustab Nairobi restorane lihaga ning on täis lapstööjõudu.

Tapamaja omanikud, kes keeldusid oma nime ütlemast, märkisid CNN-ile, et sajad lapsed töötavad nende juures, puhastades sisikondi, kogudes verd ja pestes põrandaid.

Aguli ja turu vahet liikudes satuvad Baku ja Mohammed tihti suuremate poiste poolt toime pandud röövide ohvriks ning neid ahistavad ka kooli minevad lapsed.

“Ma üritan venda kaitsta. Ta on nii väike ja noor,” ütles Boku.

Lapstööjõud on Keenias illegaalne, kuid politsei võtab lapstööjõudu kasutavaid ettevõtjaid harva pihtide vahele. Kogukonna aktivistide sõnul saab politsei sellest kaubandusest oma osa.

Vanempolitseiohvitser, kes ei öelnud oma nime, eitas seda, kuid ütles, et tegijaid on keerukas arreteerida.

Politsei ütles, et nad annavad endast parima, kuid töötavate laste arv ja töö iseloom teevad reguleeriva seadusandluse kohaldamise keerukaks.

Politsei arreteerib Kiamakos lapsi, kuid enamik neist lõpetab tagasi tööl.

See vähene raha, mis nad teenivad, tähendab ometi palju. Enamik lapsi töötab selle jaoks, et perekond ellu jääks.

Boku ja Mohammedi isa suri viis aastat tagasi ja ema jäi haigeks peale seda, kui tema pood maha põles. Boku hakkas perele leiba teenima kuueselt ja peagi hakkas seda tegema ka ta noorem vend.

Nende lugu on traagiline, kuid mitte mingil juhul unikaalne.

UNICEF-i hinnangul töötab Keenias üks laps viiest. Vaesus on sundinud miljneid Aafrika lapsi tööle.

Maapiirkondades saab kooliaega sättida vastavalt saagikorjamisajale, kindlustamaks, et lapsed saavad hariduse. Kuid Keenia linnapiirkondades ei saa töötavad lapsed tihtipeale mingisugust haridust.

ÜRO hinnangul ei lõpeta enamik Keenia lapsi oma esimest paari aastat koolis.

Kiamakos õhutavad paljud vanemad, eriti emad, lapsi aktiivselt tööle.

“Nad ei tea midagi lapstööjõust, nad arvavad, et kõik võivad töötada. Kuid tegelikkuses ei tee lapstööjõud ühiskonnale head,” ütles Kiamako kogukonna juht Adan Roba.

“Vaadata telerit, mängida sõpradega ning käia koolis, et saada õpetajaks,” ütles Boku vastuseks küsimusele, mis on tema suurim unistus.

Kuid need unistused tunduvad olevat kaugel, kui CNN vaatas Bokut ja Mohammedi tirimas järjekordseid kitsi tapamaja poole. Ilma turvavõrguta vaestele võivad nemad ja teised nendesugused loota vaid eluaegsele raskele tööle.