Süstemaatilise kiusamise ja alandamise all kannatas tervelt 5600 firmas töötanud naist, kes selle hiigelkompensatsiooni nüüd omavahel ära jagavad vahendab Daily Mail. Kes konkreetselt kui palju valuraha saab, otsustatakse igal üksikul juhul eraldi. Tosin naist on aga juba raha kätte saanud, summades vahemikus 50 000 kuni 3,3 miljonit dollarit.

Firmas olevat levinud laialdane diskrimineerimine kõiksugustel tasanditel. Küll ei lubatud naistele ametikõrgendusi või venitati nendega piinavalt pikalt, ei lubatud koolitustele, kiusati lapseootele jäänuid, rasedaks jäämisele vaadati avalikult viltu, mõnitati seda, vallandati kompetentseid tulevasi emasid puht raseduse tõttu jne.

„See oli nagu mingi vanapoiste klubi,“ iseloomustati ravimitootja seesmist õhkkonda. Mindi isegi nii kaugele, et nurka surutud naistel paluti vaadata pornograafilist materjali ning istuda ülemustele sülle. „Diskrimineerimine kestab seal tänaseni,“ rääkisid süüdistajad.

Novartise esindajad teatasid plaanist otsus edasi kaevata, ent süüdistaja uskus, et vandemehed saatsid ravimifirma advokaatidele piisavalt sugestiivse signaali selle ettevõtmise mõttetuse osas.