Washington ja Seoul on selgitanud, et õppused on mõeldud selleks, et vaigistada Põhja-Korea agressiivsust. Suhete pingestumine kahe Korea poolsaare riigi vahel on seotud Lõuna-Korea sõjalaeva hukuga käesoleva aasta märtsis, vahendab BBC.

Rahvusvaheline uurimine kinnitas, et laev uppus Põhja-Korea torpeedo tõttu, kuid Pyongyang on kõik süüdistused tagasi lükanud.

"Korea Rahvademokraatliku Vabariigi armee ja rahvas alustavad enda valitud viisil ja sobival ajal kättemaksuks püha sõda, mis põhineb tuumaheidutusel, et astuda vastu USA imperialistide ja nende Lõuna-Korea nukuvalitsuse tahtlikule katsele viia olukord sõjani," seisab Pyongyangi avalduses.

BBC analüütik John Sudworth tunnistab, et tegu pole esimese korraga, mil Põhja-Korea selliste ähvardustega lagedale tuleb. Samas annab see siiski tunnistust suhete edasise teravnemise kohta ning see on teinud kõik regiooni riigid vägagi murelikuks. Näiteks Hiina on avaldanud kartust, et USA ja Lõuna-Korea õppus pole hea mõte ning nurka surutud Põhja-Korea võib mingil hetkel tõepoolest hakata oma ähvardusi ellu viima.

Valgest majast teatati vastuseks Pyongyangi ähvardustele, et USA ei ole huvitatud "sõnasõjast" ning Põhja-Korea võiks selle asemel näidata üles konstruktiivsust ja vältida provokatiivseid sõnu.