„Soomel ja Venemaal on head suhted, kuid on ka probleemseid valdkondi,” ütles Kiviniemi kolmapäeval Poris Helsingin Sanomate vahendusel.

Soome ja Venemaa juhtide kohtumistel on korduvalt jutuks olnud puidutollid ja Läänemere kaitse. Uueks kõneaineks on viimasel ajal olnud toiduainete impordikeeld Venemaale, mille presidendid Tarja Halonen ja Dmitri Medvedev väidetavalt oma kohtumisel ära lahendasid.

Venemaa lastekaitsevolinik Pavel Astahhov ütles esmaspäeval YLE Uutistele, et Soomes elavate soome-vene segaperekondade probleeme ei saa lahendada Soome seaduste järgi, sest tegemist on teise riigi kodanikega.

Kiviniemi polnud Astahhovi avaldusest kuulnud ja ütles, et tegemist on üksiku ametniku väljaütlemisega, mitte riikidevahelise probleemiga.

Ilta-Sanomate intervjueeritud Venemaa endine asepeaminister ja opositsiooni juhtfiguur Boriss Nemtsov ütles, et Soome ja Venemaa vahelise laste hooldusõiguse ja piimavaidluse puhul võib rääkida teadlikust surveavaldamisest, millel on peaminister Vladimir Putini õnnistus.

Nemtsov nõudis, et Soome hakkaks vastu, mitte ei alandaks end Venemaa ees.

Kiviniemi arvates sellist probleemi ei ole. Lapsehooldusvaidluses ei tohiks peaministri arvates liiga kõlavaid pealkirju kirjutada ja tuleks keskenduda asjale enesele.

Kiviniemi arvates toimivad Soome ja Venemaa suhted nii peaministrite kui presidentide tasemel hästi.