Meile oli tähtis, et vammi eemaldamine oleks võimalikult ohutu tervisele (majas on väiksed  lapsed) ja selguks ka vammi tekkepõhjus.

Leidsime firma Eesti Mükoloogia Uuringutekeskuse SA (http://mycology.ee/), kes tundus teadusliku asutusena kõige turvalisem valik. Lisaks pakuti ka suurt suvesoodustust hinnaga 1400 krooni, mis meie arusaamise järgi pidi sisaldama seeneliigi määramist, eksperthinnangut ja kõige olulisemat - fiiberoptilise boreskoobi abil seene leviku ulatuse ja kahjustuse alguse kindlakstegemist.

Kahe päeva pärast saabus meile ekspert. Selleks hetkeks olime avanud osa seinast ja veidi põrandast. Sõnakehv naisterahvas võttis näidatud kohast proovi ja kuna põranda ääres oli näha ka seenekeha, avaldas arvamust, et tõenäoliselt on tegemist majavammiga. Kui palusime selgitada, kust seen on alguse saanud, arvas ta, et põhjus võib olla põranda alla pandud vahtpolüstereenis. Palusime siis eksperdi õue, et ta vaataks üle maja vundamendi, kas ehk oleme seal midagi valesti teinud. Talvel oli osa vundamendist kerkinud ja veeplekid maja poole kaldu lükanud. Seene tekkepõhjus võis olla hoopiski seal?

Vähehaaval hakkas olukord muutuma kummaliseks, sest  meie oletasime ja pakkusime eksperdile erinevaid võimalusi, millega ta nagu nõustus. Oma arvamust tal justkui polnudki. Järgnevalt palusime põrandaalust uurida boreskoobiga, et saada aimu seene leviku ulatusest. Ka see toimus meie ettepanekul ning võimalikud aukude puurimise kohad pakkusime samuti ise välja.

Kui küsisime,  mida nüüd maja päästmiseks ette võtta, vastas ekspert, et tema pole ehitusinsener ja teatas, et kui tellime tõrje- ja taastamistööd firmalt, siis selgitatakse. Lisaks väitis ekspert, et vanasti oli maja all kuiv liiv, mida kaks korda aastas maja alt välja kaevati ja päikse käes kuivatati ning tuulutati. Kuna aga nüüd ehitatakse maju valesti ja ka meie maja olevat valesti ehitatud, siis on normaalne, et vamm tuleb?!

Kätte jõudis tasumise tund. Summa oli  2600 krooni sularahas peo peale. Tuletasime meelde sooduspakkumist ja ekspert vastas, et see ongi sooduspakkumine. Tegelik hind pidi olema 3000 kr, sest tegemist on hoonega (meie maja on ca 80 ruutmetrit). Lõpuks saime teada, et ekspertiisi hind oligi 1400 krooni  ja boreskoobiga põranda alla vaatamine maksis 1200 krooni.

Ega siis midagi, olime küll nõutud, kuid viisakad ja jäime eksperthinnangut ootama. Seda aga ei tulnud ei nädala, ei pooleteise ega kahe pärast. Lõpuks kannatus katkes ja tuli helistada. Ekspert vabandas, et oli paberid valesse virna pannud. Saime oma hinnangu, millega polnud aga eriti midagi peale hakata. Seletati proovide võtmise metoodikat, kirjeldati seene elulugu, mõned soovituslikud read konstruktsioonide avamiseks ja nakatunud materjalide eemaldamiseks ning kemikaalide kasutamiseks. Tähelepanu äratas soovitus kahjustunud palkide surveimmutusega töötlemiseks. Kuidas seda küll seinas oleva palgiga tehakse?

Eksperthinnangu lõpus oli hoiatus, et seene eostolm on väga kahjulik hingamisteedele ja tõrje teostamiseks peab olema eriväljaõpe. Lisaks peab tõrjeteenuse osutajal ja kahjustuste kõrvaldamisega seotud ehitustööde teostajal olema majandustegevuse registri vastavad registreeringud. Eksperthinnangus seisis, et kõiki nõutud registreeringuid omab Puleium OÜ.

Seega targemaks ei saanud me mitte üks raas, tekkis vaid tunne, et ise oled rumal, kes asjadest aru ei  saa ja lisaks tekkis ka hirm, et ise ei tohigi midagi olukorra parandamiseks ette võtta.

Suhtlesime seejärel Eesti Mükoloogia Uuringutekeskuse SA poolt pakutud partnerfirmaga Puleium OÜ. Saime hinnapakkumise tõrjeks ja taastamistöödeks, kuid selgitust majavammi tekkepõhjuseks ei saanud ka neilt. Puleium OÜ eksperdid väitsid visalt, et põhjus on kindlasti vales põrandakonstruktsioonis ja selgitavad lähemalt, kui tellime neilt saneerimistöö. Kui nemad ehitavad põranda, siis on garanteeritud, et vammi 15 aasta jooksul ei teki. Tahtmatult jäi mulje, et küllap peavad mürgid 15 aastat vastu ja 16-ndal aastal peab jälle kõige hullemaks valmis olema!

Lõpuks avasime oma jõududega  põrandad ja seinad. Viisime vammist kahjustunud põrandakonstruktsiooni välja ja põletasime.  Selgus, et põrandaalune pinnas ja vundament on tõesti niisked, kuid liigniiskuse põhjus jäi ikkagi selgusetuks. Seenest nakatunud alumine seinapalk, mida Puleium OÜ nägi oma hinnapakkumises ette surveimmutada, oli päris mädanenud ja tuleb kindlasti välja vahetada.

Kokkuvõtteks võib öelda, et raiskasime palju aega ja raha ekspertide peale, kellelt tegelikult abi ei saanud. Samas jäi mulje, et oleme rumalad ja tülikad majaomanikud, kes eksperte nende tähtsas töös oma küsimustega tüütavad.

Kutsusime oma maja vaatama spetsialisti, kes ei nimeta end kõlavate tiitlitega, vaid on lihtsalt asjatundja. Majavammi tekkepõhjus sai kohe selgeks ja juhised edasiseks tegutsemiseks on nüüd olemas.

Kallid kaaskannatajad! Kui teie majja on tunginud vamm, siis jääge rahulikuks. Põhjus võib olla väga lihtne – valesti paigaldatud või paigast ära vihmaveerennid ja -torud, vale kaldega vundamendi katteplekid või on maapind maja poole kaldu ja vihmavesi jookseb maja konstruktsioonidesse. Vaadake oma maja selle pilguga ka need, kellel vammi veel ei ole!

Majavammi saneerimisega tõenäoliselt ise siiski lõpuni hakkama ei saa. Kui eksperdid teile arusaamatut juttu ajavad, siis ärge kohe arvake, et teie olete rumalad, vaid viga võib olla ekspertides. Küsige ja nõudke selgitusi. See, kes teab, oskab probleemi kohe ära lahendada, kes ei tea, hakkab keerutama. Mida rohkem küsida, seda rohkem peavad nad mõtlema ja ehk nii saavad ka eksperdid targemaks!