„20. sajandi okupatsioonide võrdlemine ja katsed teha ühte teisest paremaks on põhimõtteliselt vastuvõetamatu," seisab ühenduste Visu Latvijai! (Kõik Lätile) juhi Raivis Dzintarsi ja Latviešu Nacionālistu Kluba (Läti Rahvuslik Klubi) esimehe Jānis Silsi ühisavalduses.

Dzintars ja Sils rõhutasid, et Läti rahvuslik idee, mis lõi eeldused riikluse tekkeks, peab oma üheks tähtsamaks põhimõtteks rahva enesemääramise õigust, riikliku suveräänsuse printsiipi, vahendab LETA.

„Ajalugu on näidanud, et iga võõrvõim on pikaajalises perspektiivis vastuolus Läti rahvuslike huvidega," märgivad rahvuslased oma avalduses. Seoses sellega on ühenduste juhid kategooriliselt Saksa armee Riiga tungimise tähistamise ürituste vastu.

„Me tunnistame, et sakslaste saabumine 1941. aastalk lõpetas Nõukogude režiimi repressioonid, kuid me tahaksime rõhutada, et natsionaalsotsialism kui ideoloogia ja Kolmas Reich kui selle avaldumine olid täielikus vastuolus läti rahva iseseisvuse püüdlustega," seisab avalduses.  

Visu Latvijai! ja LNK ütlesid sellega kategooriliselt tänasest marsist ja vabadussamba Milda juures toimuvast üritusest lahti, rõhutades, et selle korraldajatel pole midagi tõelise läti rahvuslusega ühist.

Ka president Valdis Zatlers on selle hukka mõistnud, öeldes, et täiesti provokatsioonilise ürituse läbiviimine Läti riikluse sümboli, vabadussamba juures on riigi iseseisvusele väljakutse esitamine.