Nõukogude Liidu viimane välisminister Ševardnadze nimetas 25. juuni öösel Gori keskväljakult Stalini kuju äraviimista „vastuvõetamatuks", vahendab infoagentuur Novosti-Gruzija.

Eelmine riigipea tuletas meelde, et isegi peale Stalini surma ja tema isikukultuse hukkamõistu jäi monument Gorisse edasi. Toona astus selle kaitseks välja NLKP esimene sekretär Nikita Hruštšov.

Stalini ausammas tema sünnilinna keskväljakul avati veel diktaatori eluajal 1952. aastal ja demonteeriti paar päeva tagasi - 25. juuni ööl. Monument viidi linnavõimude korraldusel paarsada meetrit eemale Stalini majamuuseumi territooriumile.

Civil Georgia eeldab, et teisaldamine viidi läbi öösel selleks, et hoida ära kohalike elanike võimalikku protsestilainet. Lisaks piirati piirkond umber ja ajakirjanikke lähedale ei lasted.

"Ei tohi, et riigis oleks üheaegselt okuptasioonide museum (Tbilisis) ja mälestussammas isiksusele, kelle initsiatiivil see okupatsioon toimus," ütles Stalini äraviimist toetanud president Mihheil Saakašvili.

Gori keskväljak nimetatakse nüüd Vene-Gruusia 2008. aasta augustisõja ja stalinlike repressioonide mälestuseks umber.

Täna öösel teisakldati ka teine Stalini kuju - kolmemeetrine sammas asus Tkibuli linnas. Kuju oli juba 1990ndate algul president Zviad Gamsahhurdia käsul demonteeritud, kuid kümnendi lõpul see taastati Ševardnadze käsul.