Ametlikult riigikogulased küll suvepuhkust ei saa, sest kolm aastat tagasi vastu võetud riigikogu liikme staatuse seadus kaotas rahvaesindajate nõudmisel nende puhkuse ning nad saavad ka suvel täispalka ja esindusraha. Seaduse järgi peaks riigikogu liige töötama 24 tundi ööpäevas ja 365 päeva aastas.

Delfi lugejate arvates pole aga praegune süsteem õiglane, sest kuigi rahvasaadiku peaksid ka suvekuudel töötama- valijatega kohtuma, komisjonides plaane pidama ning välislähetustes käima, siis tegelikult veedavad nad kommentaatorite arvates suvekuud suuresti puhates.

„Võiks kehtestada korra, kus suvekuudel saavad poliitikud tööd tehtud päevade eest, ülejäänud ajal, aga kuupalka. Aga, et seal susserdamist ei toimuks, siis peaksid poliitikud oma kohtumised valijatega kuidagi fikseerima. Peaks olema määratud palju on minimaalne arv valijaid, kellega kohtumine peaks toimuma ja hiljem tuleks esitada aruanne, mille alusel makstaks välja tehtud töö eest tasu. Hetkel on kord selline, et riigikogu liige saab palka igal juhul. Kas käib kohal ja kas ta teeb seal midagi või ei tee, palka saab ikka. Rahva õiglustunne on riivatud kui nemad peavad rabelema ja teised elavad nagu kuninga kassid,“ kirjutas kodanik.

„Tegelikult võiks riigikogu saata kolmeks suvekuuks palgata puhkusele. Kuna nad puhkusest aga loobusid, siis tuleks saata kolmeks kuuks koju miinimumpalgale. Niikuinii nad midagi asjaliku sel ajal ei tee ja riigile oleks see suur kokkuhoid,“ pakkus arvamine asjast.

„Pakuks välja, et kusagil kolmandik riigikogust on need, kes tegelikku tööd teevad, valmistavad seaduseelnõud hääletuseks ette jne, osalevad aktiivselt komisjonide töös ja kus veel. Ülejäänud on nupupoisid. Aktiivsem pool hoolitseb ka selle eest, et hääletamisele ikka vajalik arv nupupoisse ennast kohale viitsib venitada,“ kirjutas Kain.

„Kuigi ametlikult on riigikogu liikmed suvel tööl ja saavad palka,siis tegelikult istuvad suvekodus või reisivad ringi. Kas pole karjuv ülekohus nende suhtes, kelle palka vähendati või kes langesid koondamislaine alla,“ lisas Muhv.

„Kindlasti ei ole kolm kuud puhkust riigikogulastel õigustatud. Nagu ka ei ole õigustatud sellel ajal esindustasude maksmine. Lisaks suvepuhkusele on neil ka talve- ehk jõulupuhkus, ligemale kuu. Kus mujal riigitööl saab nii palju palka nii vähese töö eest? Kui muidu võimulolijad ja opositsioon kemplevad riigikogus, siis enda privileegide ja palkadega kindlustamisel on nad kõik ühe mütsi all,“ oli vastu kriitiline.