Kui senini oli noorte jaoks peamine Ameerikas reisimise võimalus ukselt uksele raamatute pakkumine, siis paaril viimasel aastal on Eesti tudengid käinud J-1 tööviisaga omal käel avastamas paiku, mida enamus eestlasi ainult teleriekraanil või reisibüroode kirevatel reklaamplakatitel imetleda on saanud. Kõik, mida sellise seikluse tegemiseks vaja läheb, on natuke julgust, pealehakkamist ja veidi algkapitali, mis hiljem USAs rannakohvikutes, baarides ja ööklubides tööd tehes tagasi teenitakse.

Avardunud piirid

Maailm on julgetele valla. Paljud seiklushimulised noored saavad toe ja tõuke maailma avastamiseks oma vanematelt. Tudengid, kes suvel Havail, Californias või San Diegos töötamas käivad, ei mäletagi neid aegu, mil nende vanemad ei saanud Eestist kaugemale kui ehk Leningradi või hea õnne korral Sotši. Koolivaheajal Ameerika meelelahutusest pulbitsevates randades surfamisest ja ettekandjana või poeassistendina rannaäärsetes ettevõtetes töötamisest ei osanud sel ajal keegi unistadagi. Seepärast oskavad lapsevanemad tänapäeva maailma avardunud võimalusi hinnata ja toetavad väärtuslike kogemuste hankimist väljaspool Eestit.

Kui senini on tudengid teadnud peamise USAs töötamise moodusena SouthWesterni ukselt-uksele raamatute müümise programmi, siis nüüd on üha rohkem noori avastanud ka vaheldusrikkamaid suve nautimise võimalusi, mis on muu maailma tudengite seas populaarsed juba ammu. Work and Travel on nimelt viimase 8 aasta kõige populaarsem tudengivahetuse programm.

Raha teenib hästi

Mõnes osas sarnaneb Work and Travel programmis osalemine raamatumüügiga. Paljud tudengid otsivad suveks omale ise elamise ja töökoha. Selle juures on vaja osata ennast kehtestada ja oma oskusi müüa. Koolitusi, kuidas USA kultuuri mõista, elamispaiku otsida ning tööintervjuul endast hea mulje jätta, pakub noortele Eestist saatev organisatsioon, kelle nooruslik kollektiiv koosneb programmis osalenud endistest ja praegustest tudengitest.

„Tööd oli Havail tore teha, sest ülemused, töökaaslased ja kliendid olid väga sõbralikud ja palka maksti üsna hästi. Eestlastel on sealkandis hea maine. Juba see, kui sa õigeks ajaks tööle jõuad, on ameeriklaste jaoks piisav selleks, et sind Aasta Töötajaks valida,” märgib eelmisel suvel Havail elanud Ulrika, kes läheb ka sellel aastal Havaile tagasi. „Mulle jäid eelmisest aastast väga head mälestused ja kuna kohalikud tuttavad on ees ootamas, siis miks mitte sel suvel jälle midagi erilist teha.”

Piirkonnad, kuhu eelmiste aastate tudengid soovitavad uutel osalejatel minna, on USA suurima tööjõupuudusega alad, kus kõrghooajal abikäsi alati tarvis. Havai on populaarne sihtkoht oma looduse tõttu, kuid noored, kes tahavad rohkem seigelda ja soovivad vaheldust, valivad tööpaigaks suuremad paigad nagu San Diego, California või New York.

J-1 tudengite töötingimused on inimlikud. Töö, mida tehakse, on samasugune kui Eestis. Neil, kes täielikku kindlust tahavad, on võimalik võtta ka USA sponsori pakutav töö, mis on küll ehk madalama palgaga, kuid selles sisaldub tihti ka tööandjapoolne majutus.

Paljud on leidnud Work and Traveli programmis osalemises viisi, kuidas tasuda õppemaksu ja leida talveperioodiks taskuraha. See tähendab suvist raha kokkuhoidmist ning suuremat töökoormust, kuid see-eest on talv mureta. Töötama peab üsna tõsiselt, aga see saab ka vääriliselt tasutud. Isegi kui suvega miinusesse jääda, on elus kolm kuud New Yorgis veeta siiski elamus, mida paljud kahekümnendates aastates noored ei saa kunagi.

„Programmist tekivad sõbrad kogu eluks. Nende juures võid näiteks hiljem käia uut aastat vastu võtmas. Omamoodi tore, et igas maailmanurgas oma inimesed ees ootamas.”

Ühe suvega jõuab rohkem kui muidu aastatega

Töö on programmi juures oluline, kuid peamine rõhk on siiski suve, uue kultuuri ja uute väljakutsete nautimisel ning kogemuste saamisel. Work and Traveli tudengid lähevad maailma avastama, tehes seda stiilselt, teenides taskuraha ja makstes kinni oma reisikulud. Eesti tudeng on üsna nõudlik - valitakse peamiselt asukohti, kus on palju meelelahutust ja samas leiduvad ka head teenimisvõimalused. Seepärast on populaarsed paigad Havai kõrval ka San Diego, California, New York ning teisedki turistimagnetid.

Ulrika on veendunud, et Work and Travelis kaasalöömisega on tal vedanud. „Veeta jaanipäev Kailua Beach Parkis õhtul päikseloojangut vaadates ja hommikul rannale tulnud krabisid taga ajades on kindlasti üks meeldejäävamaid hetki terves mu elus.”

Suves leidub ka palju üllatusi – näiteks avastus, et Havai elanikud ei söö ainult kuldkalasid ja banaane, vaid ka hoopis sealiha riisi ja hapukapsaga! Suve nauditakse täiel rinnal- käiakse kuulsuste (Red Hot Chilli Peppers, Lenny Kravitz, Bob Marley Tribute) kontsertidel. Ei leidu vist ühtegi muud võimalust, kuidas saaks 20 erinevast riigist pärit inimesega õhtuti koos jalgpalli mängima. Samuti saab elulistes olukordades praktiseerida inglise keelt.

„Töö kõrvalt on ka vaba aega, kuna hooajaliste tööde puhul on töögraafikud paindlikud ja seega saab ise oma aega sättida. Peale tööd käisin tavaliselt surfamas, kuid näiteks ka snorgeldamas, delfiinidega ujumas, koski vaatamas, rannapromenaadil jalutamas või rulluisutamas. Mõned lubavad endale suvel ka luksust – näiteks sõidetakse limusiinidega klubisse ja elatakse majades, kus on olemas välibassein, jõusaal ning loomulikult miljonivaade. Kuid sellise elustiili juures tuleb arvestada, et nii elades talveks midagi kõrvale panna ei õnnestu, ” räägib Ulrika.

Üldjuhul lõpeb suvi mingi suurema reisiga Las Vegasesse, Grand Canyonisse, New Yorki või ka Mehhikosse, kuna J-1 viisa lubab tudengil peale tööperioodi lõppu 1 kuu vältel vabalt USA pinnal ringi seigelda.

Work and Travel avardab noore inimese maailmapilti ja arendab iseseisvust. Seda oskavad tööandjad personalivalikul hinnata. Kõige raskem ja samas ka arendavam periood on 2-3 esimest nädalat, mil otsitakse elamist ja töökohta. See on aeg, kus tuleb palju kontakte luua ja ennast tööle müüa. Senini on kõik eestlased sellega hakkama saanud.

Inimesed, kes on käinud, on tagasitulnuna hoopis teistsugused - see on avanud paljude, kes varem pole kodust kaugemal käinud, silmad selle kohta, kui suur on tegelikult maailm ja kui palju on elus võimalusi.

„Kodust eemal olek andis mulle tohutult palju julgust, sihikindlust ja usku endasse, samuti aega oma soovides ning tahtmistes selgusele jõuda. Work and Travel pakkus väga head vaheldust pingelisele kooliajale ning sain programmist kaasa palju positiivseid mõtteid ja uusi ideid.”

Mõningad blogid hetkel Ameerikas viibivatest tudengitest:

Tudengite tegemisi on võimalik jälgida ka www.facebook.com/studenttour

Hea Delfi lugeja, kui märkad midagi erilist või põnevat, siis saada oma teade, foto või video meiliaadressile rahvahaal@delfi.ee, kasutada võib ka lehe vasakul serval olevat Rahva hääle vormi.