Taskuvargad on aktiivsed aastaringselt, kuid alanud turismihooaeg laiendab nende „tööpiirkondi“, ütles Delfile Kesklinna politseijaoskonna juht Valter Pärn.

Tallinna kesklinna ja ennekõike vanalinna piirkonnale keskendunud taskuvaraste rünnakud on suunatud ennekõike turistidele, sest nendelt saadav eeldatav saak on suurem. "Kui kohalik elanik kannab taskus 200 krooni, siis turistil on tüüpiliselt taskus sama arv eurosid. Taskuvarga jaoks on risk sama, kuid teenistus 15 korda suurem," selgitas Pärn.

Ka on turistid tema sõnul kergem saak, sest nende tähelepanu on hajutatum – otsitakse huvi pakkuvaid objekte nagu vaatamisväärsused, kauplused, söögikohad jms.

Suur viga on raha ja mobla taskus hoida

Suurim viga, mida turistid ja ka kohalikud elanikud teevad on see, et asju (rahakotte, mobiiltelefone, dokumente ja sularaha) hoitakse üleriiete välimistes taskutes, kust neid on kerge varastada. Näiteks pole vargale mingi probleem rahakott pükste tagataskust välja tõmmata, rääkis Pärn.

Kui asju ka hoitakse kotis, siis ei pöörata kotile küllaldaselt tähelepanu, mis võimaldab varastada kotti ennast või siis asju kotist. Kottide ja kottidest vargusi on kerge toime panna näiteks siis, kui kott jäetakse välikohvikus toolileenile järelevalveta rippuma. Samuti ei ole raske varastada asju üleriiete taskutest (ka sisemistest taskutest), kui üleriided on jäetud söögikohas nagisse rippuma.

Kaitsta ennast taskuvarguse eest ei ole raske. Kõige olulisem on oma asjadel hoolikalt silma peal hoida. Samuti tuleb olla ettevaatlik, kui tundmatud isikud ennast väga lähedale sätivad. "Taskuvargad kasutavad tihti ära trügimist, kus kehakontaktid muutuvad sedavõrd intensiivseks, et rahakoti väljatõmbamist taskust ei ole tunda. Näiteks Lühike jalg on selline koht, kus saab trügimist ära kasutada. Samuti sadamas bussi peale minemised," hoiatas politseijaoskonna juht.

Tähelepanu - need on taskuvaraste lemmikpaigad

Taskuvaraste jaoks atraktiivsemad kohad vanalinnas on sadama piirkond, Mere pst, Viru tn (ennekõike selle algus – Viru väravatest Viru ringini), Katariina käik ja Lühike jalg. Toimetatakse muidugi terves vanalinnas, tõdes Pärn.

Taskuvargaid ei ole vaja paaniliselt karta (nad ei kasuta jõudu ega vägivalda), kuid neid ei tohi unustada ning taskuvaraste ohuga peab turismihooajal kindlasti arvestama.