Sellise avalduse tegi MAKi esimees Tatjana Anodina täna Interfaxi peakontoris Poola presidendi Lech Kaczyński ja tema kaaskonna lennuki tragöödia uurimist puudutaval pressikonverentsil.

Tema sõnul tehti samuti kindlaks, et Tu-154Mi kabiinis viibisid lennu ajal võõrad, kes ei kuulunud meeskonda ja ei oleks pidanud seal olema. Ühe isiku hääl on juba identifitseeritud, teise või teistega tegeleb Poola pool.

Poola päevalehe Wiadomości teatel viibis pilootide juures kabiinis Poola õhuväe ülem kindral Andrzej Błasik.

Katastroofi uurimisel tehti kindlaks, et lennuki piloote hoiatati Smolenski Severnõi aerodroomile maandumise võimatusest ning viimane hoiatus tehti neli minutit enne tragöödiat.

Lennuk tegi enne maandumist neli ringi lennuvälja kohal. Halbades ilmastikutingimustes maandudes riivas ta aga enne allakukkumist puude latvu.

Samuti hoiatas presidendilennukit halbadest tingimustest varem Smolenskis maandunud Poola sõjaväe lennuk Jak-40, mis hindas horisontaalnähtavust 200 meetrile, vertikaal- aga 50 meetrile.

MAKi tehnilise komisjoni esimees Aleksei Morozov lisas, et Kaczyński lennuki väljalendu Varssavist lükati kaks korda edasi.

„Lennuk startis kell 9.27, viivitusega 27 minutit. Algselt pidi väljalend toimuma kell 8.30," ütles Morozov.

Smolenski lähistel 10. aprillil allakukkunud Tu-154Mi pardal viibis Poola presidendipaar ja neid saatev delegatsioon - kokku 96 inimest, kes kõik hukkusid. Poolakad olid teel Katõni massimõrva mälestustseremooniale.